Otravy zapříčiněné plynovými spotřebiči, které jsou buď vadné, nebo nesprávně nainstalované. Stává se, že se ve sluncem zahřátých horních částech komínů vytvoří jakási vzduchová zátka (jev podobný inverzi známé z meteorologie), která nedovoluje odcházet zplodinám hoření; karmy dokonce mohou nabrat takzvaný zpětný tah. Důsledek? Oxid uhelnatý unikající do místnosti. A pokud ta není dostatečně odvětrávaná, je k neštěstí blízko. Plížící se smrt totiž není ani vidět ani cítit… Varovným příznakem se mohou stát náhlá únava a malátnost – pokud se je ale podaří odhalit včas. Pak totiž následuje ztráta vědomí. Na konci může být trvalé poškození mozku – nebo i následky nejfatálnější.

Se změnami počasí se tyhle problémy objevují každoročně – a výjimkou nejsou ani smrtelné následky. To, že by během jediného večera měli takové množství pacientů, ale pražští záchranáři nepamatují.

Kontroly a obezřetnost

Lidé by neměli zanedbávat nejen pravidelné kontroly plynových spotřebičů, ale rovněž revize komínů. Vyplatí se také pořídit kouřový alarm, jehož čidlo dokáže varovat před přítomností zplodin hoření. Nevelký přístroj za stokoruny až tisíce s poměrně jednoduchou instalací, který nevyžaduje větší údržbu, by mohl mít i cenu lidského života.

Vyplatí se také navyknout si vypínat karmu po napuštění vany a za horkých slunečných dnů si při používání koupelnového ohřívače vody uvědomovat možná rizika. A vhodným způsobem reagovat. Až už tím, že na dění v koupelně bude zpovzdálí dohlížet někdo z blízkých, nebo zapnutím větráku s účinným odtahem – či třebas jen tím, že dveře zůstanou otevřené.