Radní v úterý schválili konečný ceník parkovného včetně sazeb pro podnikatele a rezidenty. Zóny platí v Praze 1, 2, 3, 7 a 16, od dubna postupně začnou platit v dalších městských částech.

„Mobilní aplikace umožní jednoduše platit v zónách těm, kdo tam nebydlí nebo nemají koupené příslušné povolení. Přijedete, zaparkujete, spustíte si aplikaci a platíte reálně pouze to, co jste si odestáli na konkrétním místě," vysvětlil Dolínek.

Parkovné za hodinu se bude podle barvy zóny a jejího tarifu pohybovat od deseti do 40 korun za hodinu. Aplikace umožní podnikatelům zakoupit povolení k parkování i pro vozy zásobování na 15 minut.

Až 36 tisíc korun na rok

Radní v úterý schválili nový ceník parkovacích karet a lístků, který začne platit od 1. dubna. Pro rezidenty městské části bude stát pro první auto 700 korun na rok, pro druhé 12 tisíc korun. Pro seniory bude za 360 korun, pro živnostníky 12 tisíc na rok.

Pražany a podnikatele v jiné části Prahy, než kde mají trvalý pobyt, vyjde na 24 tisíc korun až 36 tisíc korun na rok. Zakoupit bude možné také pololetní, čtvrtletní, měsíční a týdenní parkovací karty. Motorky je možné parkovat zdarma.

Nové zóny by měly od dubna do června začít postupně fungovat na Praze 4, 5, 6, 8, 9 a části Prahy 12. Nyní jsou na Praze 1, 2, 3, 7 a 16. První parkovací zóny v metropoli se objevily v roce 1996 v Praze 1 na pravém břehu. Na jaké další městské části se budou zóny v budoucnu rozšiřovat, zatím není rozhodnuto.

Čtěte také: Radnice mají před spuštěním parkovacích zón stále obavy