Samec z rodičovského páru k nám přišel roku 2010 ze zoo Jokohama, o dva roky později pak k němu přibyla samice ze zoo Mulhouse. První štěňata se jim narodila v roce 2013 a od té doby se jejich smečka rozrůstá o mláďata z dalších vrhů pravidelně na přelomu července a srpna - celkem jich měli již sedmnáct.

Psi pralesní jsou doma v Jižní Americe

Letošní čtyřčata se narodila 6. srpna a v současnosti již opustila noru, ve které ukrývala několik týdnů po svém narození. Již začínají ochutnávat pevnou stravu, ale stále jsou ještě kojena a závislá na rodičích, samostatná budou zhruba až v jednom roce věku.

Rodiče odnášejí mládě zpět do bezpečí nory.

Původní domovinou psa pralesního jsou lesy Jižní Ameriky. Loví ve smečkách jen v noci a jeho kořistí jsou převážně noční savci. Psi pralesní jsou zdatní plavci a svoji kořist proto mohou dostihnout i ve vodě.

O mláděte se stají i sourozenci 

Přes den je velmi těžké je ve volné přírodě spatřit, neboť odpočívají v prohlubních, norách nebo skulinách. Svá teritoria si dobře střeží a ojedinělým způsobem pachově značí - ve snaze umístit pachovou značku co nejvýše, dělají při označování svého území stojku.

Rodiče odnášejí mládě zpět do bezpečí nory.

Chov psů pralesních začal v Zoo Praha na konci osmdesátých let a do letošního roku se u nás narodilo sto tři mláďat. O ta letošní se kromě dominantního rodičovského páru starají i ostatní sourozenci.

Čtěte také: Malá guaréza pláštíková dostala jméno Kibo