Dům po revoluci získala Česká advokátní komora, které vadilo každoroční pokládání květin a zapalování svíček. Rozhodla se podloubí Kaňkova paláce uzavřít z bezpečnostních důvodů. Památkově chráněný objekt uvést do původního stavu z doby baroka. Podloubí vzniklo až v 50. letech 20. století.

Zástupce komory položil první věnec

Přesun desky se některým pamětníkům nelíbí, protesty zazněly z řad přihlížejících i při jejím středečním slavnostním odhalení. Zástupce komory advokátů položil první věnec pod desku na novém místě.

Lidé, kteří ve středu v podvečer přišli na místo, zapalovali svíčky ale hlavně tam, kde je uzavřený průchod do podloubí směrem od centra města. Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký k rozhodnutí komory řekl, že mezi věcmi, které listopad 1989 přinesl, je i nedotknutelnost soukromého vlastnictví.

Komora tvrdí, že situace u desky byla neudržitelná

„Když jsem se dozvěděl, že k přesunu dojde, byl jsem z toho rozpačitý, ale musím říct, že se mi úprava na vnější fasádě domu i způsob úpravy místa, kde deska původně byla, líbí. Nepřijde mi to nedůstojné, byť je na trošku jiném místě, je stále na místě, kde se studenti v roce 1989 sešli, kde byli zastaveni a kde dlouhé hodiny čekali předtím, než došlo k zásahu policejních jednotek," řekl končící ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), který se na odhalení desky přišel podívat.

Komora uváděla, že situace u pamětní desky byla už neudržitelná. Kvůli svíčkám podle ní hrozil požár a byla ohrožována bezpečnost lidí. Komora s rekonstrukcí zrušila v domě restauraci, v přízemí vznikla recepce a výstavní prostor.

Historik přesunutí pamětní desky kritizoval 

Ve velkých výkladech do ulice mají být trvale umístěny velkoformátové fotografie připomínající události listopadu 1989. „Je to naprosto neadekvátní, nehorázné, symbolika místa se nedá přenést někam jinam," řekl v pondělí  historik a účastník tehdejšího střetu s komunistickou policií Pavel Žáček.

„To místo znamená obnovu demokracie a svobody v naší zemi," doplnil. Právě podloubí bylo místem, kde příslušníci tehdejšího pohotovostního pluku vytvořili uličku a tam bili lidi hlava nehlava, připomněl historik.

Čtěte také: Změna místa připomínající listopad 89 některým pamětníkům vadí