„Aby nebyla narušena celková kompozice a silueta areálu, je nutné, aby nadzemní část byla co nejnižší a pohledově se co nejméně uplatňovala a nebyla tak snížena památková hodnota celku a urbanismus dotčené lokality," píše se v dokumentu.

Nový objekt s plochou střechou, se kterým by památkáři souhlasili, by měl stát na volné ploše jižně od centrální kuchyně. Naopak varianty výstavby patrových objektů v jihozápadní či jihovýchodní části areálu zamítli. Negativně by konkurovali budově nemocnice.

„Nelze donekonečna povolovat drobné stavby, protože jsou zrovna třeba," usnesli se experti, a požadují proto plán rozvoje porodnice na dalších 15 až 20 let. Sbor expertů pro památkovou péči působí jako poradní orgán ředitele magistrátního odboru památkové péče. Ve sboru zasedá 15 odborníků na architekturu a památkovou péči.

Ročně se zde narodí 4500 dětí

Historickou budovu Zemské porodnice, kde dnes sídlí Gynekologicko-porodnická klinika Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty UK, vybudoval slavný architekt a velký český mecenáš Josef Hlávka. První dítě se v ní narodilo v roce 1875, ročně se jich narodí dalších 4500. Historická budova ale nutně potřebuje rekonstrukci.

Původní zemská porodnice se na gynekologicko-porodnickou kliniku přejmenovala v roce 1998. V roce 2005 získala jako první v Evropě certifikát Evropské odborné společnosti pro gynekologii a porodnictví pro obor perinatologie, urogynekologie a gynekologická onkologie.