Zatímco dnes je většina pavilonů opuštěná a ve špatném technickém stavu, za pár let by mohla být tržnice kulturním a gastronomickým centrem. Město má v plánu ji oživit.

V areálu budou kavárny i velkoobchodní prodejny

Rozlehlá prostranství plná nevzhledných stánků se zbožím pochybné kvality nahradí pravidelné farmářské trhy. Značnou část budov zaberou restaurace, kavárny, bary i velkoobchodní prodejny. Pražané do tržnice zamíří také na divadelní představení, výstavy nebo festivaly.

Zahájení oživení celého areálu bylo ještě před pár dny v nedohlednu. Prahu tíží dlouholetý spor s nájemcem, společností Delta Center. Hlavní město jí nejdříve přikleplo smlouvu až do roku 2045. V roce 2011 magistrát smlouvu vypověděl a případ skončil u soudu. Definitivní verdikt zatím nepadl.

Čeká se na analýzu

Až nyní to vypadá, že by se situace mohla konečně změnit. Praha totiž s firmou Delta Center navázala kontakt a došlo i na společné jednání. „Nevyloučili jsme variantu, že by při změně podmínek bylo možné ve spolupráci pokračovat. Stejně tak ale existuje možnost, že by po mimosoudním vyrovnání byla smlouva ukončena a město by mělo do budoucna volné ruce při rozvoji tržnice," sdělil radní pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO), který se jednání účastnil. Že by se tržnice změnila až po roce 2045, je nyní málo pravděpodobné.

Otázkou zůstává, zda je výhodnější změnit podmínky nebo zvolit soudní vyrovnání. Na to odpoví analýza, jejímž vypracováním v úterý pražští radní pověřili společnost Nexia AP a za níž zaplatí 1,56 milionu korun. Firma prověří správnost účetnictví tržnice od roku 2013 do září letošního roku. „Chceme vědět, z jaké základny vycházíme pro jednání s Deltou," říká Procházka. Výsledky by měl magistrát znát do poloviny listopadu letošního roku.

Kreativní centrum vznikne navzdory sporu 

Přes stávající problémy vznikají ojediněle v areálu tržnice i nové projekty. Před dvěma lety se v halách 7 a 8 divákům otevřel nový multifunkční kulturní prostor Jatka 78. Ten má pod palcem soubor Cirk La Putyka. Divadelní sál, malá scéna, tréninková hala, galerie i bar slouží především pro představení nového cirkusu, tance i alternativního divadla.

Z pavilonu číslo 40 by zase už brzy mohlo vzniknout kreativní centrum. Budovu chce do své správy společnost OSE Czech Republic a lidé organizující Signal festival. Hlavní náplní centra by bylo především vzdělávání. Umístěny by v něm však byly i ateliéry a výstavní prostory.

Pavilon může být využití okamžitě 

„Ještě v říjnu by se měl do rady hlavního města dostat návrh nájemní smlouvy a pak bychom ji měli podepsat," doufá ředitel OSE Czech Republic Samuel Kašpar. Pokud bude mít v ruce podepsanou smlouvu, obavy o budoucnost kvůli sporům Prahy a Delty Center ale podle svých slov nebude mít.

Pavilon by pak mohl být využíván téměř okamžitě. „Pokud dojde k dohodě, jsme schopni do budovy sami dát řádově desítky tisíc korun, aby zde mohly ještě letos začít fungovat některé aktivity jako semináře a workshopy," dodává Kašpar. Větší rekonstrukce by pak mohla začít v příštím roce, aby byla hala kompletně v novém do konce roku 2018. Peníze na nutnou opravu chce společnost získat z dotací.

Čtěte také: Za Hradčanskou se už lidé nebudou stydět