Pavla Fischera zaujal čínský zájem o český mediální trh. Uvedli to dnes na dotaz v reakci na obavy dalšího z prezidentských adeptů Jiřího Drahoše. Podle něho volby v ČR ovlivňují zahraniční tajné služby . Další prezidentští kandidáti zatím na dotazy ČTK neodpověděli.

"Taková obava na místě skutečně je. Je nepopiratelné, že čelíme hybridnímu konfliktu. Dosud jsme se setkávali zejména s dezinformačními operacemi. Ať už jde o články na konspiračních webech nebo řetězové e-maily," uvedl Horáček. Drahoš podle něj čelí stejné kampani.

Prezidentská debata ve vlaku Deníku 20. listopadu na cestě z Prahy do Ústí nad Labem. Jiří Drahoš
Drahoš se bojí ovlivňování voleb. Sešel se kvůli tomu se Sobotkou

Prezidentští kandidáti podle někdejšího premiéra Mirka Topolánka musí s rizikem záměrně šířených lží a dezinformací počítat. Topolánek v této souvislosti zmínil "určitý ruský vliv, který tady nepochybně existuje".

"Bylo to vidět už u připravované stavby americké základny v Brdech, kdy jsme to od těch služeb dostávali denně, jak se tady zvedají skupiny přátel starých pořádků a spící agenti. Několik jsme jich byli nuceni řešit," řekl Topolánek novinářům v Olomouci.

Někdejší premiér později ještě sdělil, že Drahoš své prohlášení neměl zapotřebí. "Vrcholná politika není práce pro chovance klášterní školy," prohlásil. Protikandidáti by se podle Topolánka měli utkat v přímém přenosu ve férovém duelu. "Živý rozhovor z očí do očí ruská ani žádná jiná propaganda zmanipulovat nemohou," dodal.

Kulhánek řekl, že Drahoš se při prezidentských debatách s obavami z ovlivňování voleb nesvěřil. "Já sám takovými informacemi nedisponuji. A abych pravdu řekl, nemyslím si, že politickému klimatu hrozí víc než konstrukce o světě tajných agentů, které jsou nyní, bohužel, často rozehrávány," uvedl.

Prezident Miloš Zeman navštívil obyvatele Bučovic. Stal se tak druhým prezidentem, který tak učinil. Hned po Tomáši Garrigue Masarykovi.
Těší mě dojemný zájem novinářů o mé zdraví, řekl prezident Zeman v Boskovicích

Hynek v reakci na Drahošova slova uvedl, že je na taková tvrzení velmi citlivý. "Ještě mám v neblahé paměti slogany typu: Nenechme socialismus ovlivňovat imperialismem," poznamenal. Podobně jako Kulhánek věří v sílu demokratických institucí a zdravý rozum českých voličů. Podle Kulhánka si "nenechají vnutit cizí názory anebo to, co si mají myslet".

Diplomata Pavla Fischera více než Drahošovo podezření zaujalo to, že o koupi televize Nova projevila zájem "čínská investiční skupina CEFC, která radí Miloši Zemanovi a v Americe je dnes vyšetřována pro obrovskou korupci".

Kulhánkův tým žádná opatření proti šíření falešných zpráv nepřijímal, Fischerův ano, ale neupřesnil je. Horáček doporučil všem kandidátům naprostou transparentnost, aby lidé mohli porovnat výmysly s realitou.

Prezidentské volby, vlak, infografikaZdroj: redakce