Po oba víkendové dny vláda zpřístupní zájemcům Hrzánský palác na Hradčanech a Lichtenštejnský palác na Kampě, které používá k reprezentačním účelům a ke konání významných zasedání a konferencí. Samotný Úřad vlády na Nábřeží Edvarda Beneše si lidé mohou prohlédnout v sobotu stejně jako sídla ministerstev zahraničí, zdravotnictví, školství, spravedlnosti, průmyslu a obchodu a pro místní rozvoj.

Zrekonstruované Národní muzeum v Praze.
Národní muzeum otevírá své brány, po sedmi letech. Podívejte se

Ministerstvo zdravotnictví se otevírá poprvé

Pro ministerstvo zdravotnictví je to první den otevřených dveří v jeho historii a návštěvníci mohou vedle prohlídky absolvovat vyšetření zraku, znamének, měření tlaku nebo hladiny cukru v krvi. V budově mohou potkat také ministra Adama Vojtěcha a jeho náměstky a seznámit se s jejich agendou.

Ilustrační foto.
KRÁTCE: Praha slaví. Připravte se na dopravní komplikace

Senát a Sněmovna nabídnou prohlídku svých budov v neděli. Horní parlamentní komora umožní zájemcům prohlédnout si Valdštejnský a přilehlý Kolovratský palác. V Mytologické chodbě Valdštejnského paláce navíc mohou vidět výstavu „Mnichovská dohoda v kontextu evropských dějin 20. století" a v místní zahradě expozici „Československo v proměnách Evropy 20. století".

Poslanecká sněmovna v den stého výročí vzniku Československa zpřístupní lidem ve svém malostranském sídle reprezentační sály, zasedací místnosti a kanceláře některých výborů. Návštěvníci obdrží také pamětní list, který jim připomene události, které se před sto lety odehrály v dnešním sídle Sněmovny.

Ilustrační foto
Ohňostroj odpalovaný z vody. Budou opět zkrvavení ptáci padat mezi diváky?

Na neděli připravil program k výročí Československa i Národní památkový ústav, který pro zájemce otevře Invalidovnu. V barokním objektu, který byl postaven v letech 1731 až 1737 jako útulek pro válečné vysloužilce, si v doprovodu průvodců prohlédnou kapli, ubytovací jednotky nebo stopy po filmování.