V rámci programu byly nejviditelnější statické a dynamické ukázky techniky, která se i se svou obsluhou sjela z několika krajů, a předvedení hasičských dovedností včetně například vyprošťování osob z havarovaného auta nebo činnosti lezců. Své dovednosti představili také členové kolektivů mladých hasičů.

Nechyběly ovšem ani chvíle, která 280 mužům a ženám z celé republiky doslova změnily život: slavnostní slib nových příslušníků Hasičského záchranného sboru ČR.

Začínali 'od píky'

Z pražských jednotek jej složilo 12 mužů a čtyři ženy s hodnostmi od nadstrážmistrů po poručíky (neplatí totiž, že by příslušníci sboru začínali „od píky" a byli postupně povyšováni, ale hodnosti mají souvislost se služebním zařazením; s vykonávanou funkcí a také a dosaženým vzděláním), ze středních Čech přijely složit slib rovné tři desítky nových hasičů – jak těch z výjezdových jednotek, tak i příslušníků, kteří se věnují úředničině.

Vyvrcholením programu se stala mše za hasiče živé i zahynuvší, kterou v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha sloužil arcibiskup pražský a primas český Dominik kardinál Duka.

S Floriánem slavili i oceňovaliDen zasvěcený sv. Floriánovi.Nejen svátkem hasičů, pro něž jde o tradičního patrona, ale i dalších složek integrovaného záchranného systému se stal středeční den zasvěcený sv. Floriánovi. Platilo to alespoň v Praze 9, kde radnice při této příležitosti oceňovala práci i dalších útvarů, které s blikajícími modrými majáky vyjíždějí na pomoc lidem v nesnázích.

Medaile Za zásluhy o městskou část Praha 9 tak starosta Jan Jarolím předal i dvojici zdravotnických záchranářů – Janu Moravskému a Miroslavu Bačovi, připomněla Jiřina Ernestová z centrály pražských záchranářů.

Čtěte také: Hasiči zachránili díky externímu defibrilátoru dva lidské životy