Transport byl bez problémů a Pagy už je ve svém staronovém domově.

„Pagy odcházel do Bratislavy před pěti lety společně se svým bratrem Filipem. Tehdy byli oba dorostenci. Nepočítali jsme, že by se k nám Pagy ještě vrátil, ale o to jsme nyní raději. Dospěl a doufejme, že časem bude mít mláďata se samičkou Mawar a že pro naši zoo se stane stejnou ikonou, jakou byl jeho otec Káma," sdělil k návratu Pagyho ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Pagy poznává svůj staronový domov v pražské zoologické zahradě.Pagy se narodil 23. července 2001 v Zoo Hodonín, kde byli samice Upita se samcem Kamou po dobu rekonstrukce pavilonu v pražské zoo umístěni. Rok předtím se tam Upitě narodil samec Filip, který však byl odchován uměle. V devíti měsících se Filip do rodiny vrátil a krátce po jeho návratu přišel na svět Pagy. Od té doby žila rodina společně, od roku 2014 již v novém pavilonu Indonéské džungle v pražské zoo.

Na jaře roku 2010, kdy byli oba bratři v pubertálním věku, byl nejvyšší čas je oddělit od rodiny, a proto odcestovali do Zoo Bratislava. Žili zde společně až do letošního jara, kdy mezi dospívajícími samci vznikly rozbroje a tak žili v rozdělených expozicích. Na doporučení koordinátora chovu orangutanů se Pagy vrátil do Zoo Praha, kde by měl založit novou generaci chovu se samicí Mawar.

K Filipovi, který v Bratislavě zůstane, již brzy přicestuje samice Mengalu ze Zoo Lipsko.Pro Pagyho byl v pavilonu Indonéská džungle vybudován nový prostor, aby se mohl, zatím bezkontaktním způsobem, seznamovat se svou budoucí rodinou.