„Park jsme získali od magistrátu v naprosto zoufalém a dezolátním stavu," uvedl místostarosta. „Kritika ohledně této investice je neoprávněná. Peníze jsme našetřili právě za tím účelem, abychom je investovali, nikoli projedli," doplnil. Grébovka bude otevřena na konci léta u příležitosti tradičních oslav vinobraní.

Praha 2 v následujících čtyřech letech zaplatí za hlídání Havlíčkových sadů kolem 7,6 milionu korun. Zakázku vypíše zhruba do měsíce. Dva hlídači by se měli starat o pořádek přes den, další pak v nočních hodinách. „Chceme zabránit případům, kdy lidé přelézají v noci plot do parku, kde kradou a ničí," řekl místostarosta. Na majetku městské části tak podle něj vznikají velké škody.

Park nechal postavit v 70. letech 19. století zámožný stavitel Moritz Gröbe. Během 20. století ale sady chátraly. Vinohradská radnice je převzala v roce 1999, záhy poté začala s opravou. Tehdy byl zachráněn Viniční altán, přilehlé vinice a vinný sklípek, postupně i další památkově chráněné objekty jako Pavilon a Grotta. V roce 2011 byla zahájena rekonstrukce zbývajících částí parku. V letošním rozpočtu radnice počítá s částkou 32 milionů korun.

V konečné částce za opravu Grébovky nejsou započteny náklady na obnovu Gröbeho vily a Dolní Landhausky, kterou v minulosti zaplatil soukromý investor. Ten má od městské části obě budovy dlouhodobě pronajaté. Oba historické domy využívá ke svým potřebám, pro veřejnost jsou tak po většinu roku uzavřeny. Městská část je může využívat jen někdy, například pro koncerty vážné hudby nebo k prohlídkám při vinobraní.