Podle Lukeše jsou nyní hotové hrubé stavební práce a dokončují se památkářské činnosti. "Začátkem příštího roku se začnou dělat čistící práce a interiérové úpravy," uvedl. Po dočasné výstavě ke 100 let od vzniku republiky by se první stálé expozice měly otevřít v roce 2019.

Náprstkovo muzeum.
Národní muzeum opraví sídlo etnografických sbírek

Zachování památkové hodnoty

Kontrolního dne se zúčastnila ředitelka Národního památkového ústavu (NPÚ) Naděžda Goryczková. Právě tým památkářů NPÚ má na starosti restaurátorské práce. "Z pohledu památkové péče je to pro nás nejkomplikovanější a nejsložitější obnova v dějinách moderní památkové péče," uvedla. Důvodem je fakt, že při opravách se snoubí potřeba zachování památkové hodnoty s nutností instalace nových technologií tak, aby muzeum mohlo sloužit jako moderní instituce.
Z hlediska vnitřní výzdoby bude podle Goryczkové pro návštěvníky zajímavý vnitřek kopule Pantheonu, kde se při restauraci objevilo zašlé zlacení. Stěny interiéru budou po vyčištění výrazně světlejší, než byly v minulosti. Světlejší, než jsou lidé zvyklí, bude také vnější fasáda budovy, dodala.

Národní Muzeum.
Národní muzeum nemá nouzi o dobrovolníky, nyní jim nabízí 40 míst

Kavárna na střeše

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) po prohlídce stavby připomněl, že v sousedství muzea ministerstvo kultury rekonstruuje další významnou památku, a to budovu Státní národní opery. Mezi další velké kulturní investice v Praze patří oprava Klementina a po rekonstrukci se nedávno otevřela budova Uměleckoprůmyslového muzea.
Opravami od ledna prošly čtyři sochy na balustrádě a restaurátoři také dokončili zlacení kopulí bočních věží. Na střeše muzea by měla v budoucnu být letní kavárna s výhledem.
Muzeum již začalo připravovat novou podobu expozic. I nadále budou rozděleny na historickou a přírodovědeckou část. Připravuje se speciální muzeum pro děti včetně předškolních. "Momentálně jsme vybrali architekty přírodovědecké části a do měsíce budeme vybírat architekty pro část historickou," podotkl Lukeš.

Národní muzeum a část Václavského náměstí. Ilustrační foto.
Národní muzeum pomůže památkám ve válkou zkoušené Sýrii

Generální oprava Národního muzea začala v roce 2015, kdy bylo uzavřeno návštěvníkům. Všechny sbírky byly z objektu vyklizeny, zůstaly pouze vycpaniny slona a žirafy a kostra plejtváka, které by se musely rozebrat. Celkový rozpočet je 2,34 miliardy korun, vícepráce činí něco přes jedno procento z ceny.