„Cílem návrhu zákona je ochrana majetku státu vzhledem k tomu, že došlo k jednání, která jsou v podstatě za hranou toho, co vůbec umožňuje zákon o takzvaných církevních restitucích," řekl Filip v souvislosti s dohodou mezi Hradem a katolickou církví.

Metropolitní kapitula má na jejím základě získat budovu Nového proboštství, kapitula Všech svatých kostel Všech svatých a Náboženská matice klášter sv. Jiří. Církev se naopak vzdá nároků na dalších sedm hradních nemovitostí.

Smlouva podle Filipa ani není podepsaná oprávněnými osobami, není tedy v současnosti právně platná a zapsatelná. „Zákon by znemožnil, aby se takovýmto způsobem zacházelo s majetkem státu," řekl předseda KSČM.

Výčtový zákon

Návrh zákona, který před projednáváním v zákonodárných sborech posoudí vláda, by státu zakotvil právo hospodaření k nemovitostem areálu Pražského hradu, k ostatním nemovitostem tvořícím s nimi jeden funkční celek a k souvisejícím movitým věcem.

Za součást hradního areálu by norma výslovně stanovila katedrálu sv. Víta, Václava a Vojtěcha. V přechodných ustanoveních předloha uvádí, že se na hradní areál nevztahuje zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi.

Soukromé nemovitosti na Hradě by zůstaly právně tak, jak jsou. „Zákon je výčtový a postihuje jen majetek státu, který je v současné době zapsán na stát," uvedl Filip.

Čtěte také: V sobotu se otevřou reprezentační prostory Pražského hradu