Mimořádné jednání v pátek požadovalo 21 zastupitelů z opozičních TOP 09, ČSSD a ANO. Opoziční zastupitel Michal Hroza (TOP 09) kritizoval radní kvůli nedokončenému výběru nájemce opraveného Branického divadla. „Této koalici se stále nepodařilo najít způsob, jak jej zprovoznit pro obyvatele. Pořádejte zastupitelstvo v Branickém divadle a vybírejte vstupné, ta investice se vám vrátí," řekl.

Podle Jana Petra (TOP 09) by jej měla rada přejmenovat na Branické divadlo komedie. Petr společně se svými kolegy kritizoval i fungování a správu městské firmy 4-Energetická.

Na program jednání chtěla opozice prosadit i problém výstavby bytových domů Kavčí Hory. Podle opozice může být komplex devastující pro své okolí a může vrhnout špatné světlo na všechny zastupitele. „Já opravdu nechci, aby tam stály takové betonové obrovské domy a park byl jejich zahrádkou," řekl Patrik Šebesta (TOP 09).

Pochybnosti o slibu zastupitelů

Poté se zastupitelé přeli, zda bylo hlasování o programu platné. Podle Petra porušil Štěpánek zákon, když mu neumožnil vznést technickou poznámku a zpochybnit všechna uskutečněná hlasování.

Také řekl, že zastupitelé nemají složen slib zastupitele, protože jej skládali městské části, ne magistrátu. To vedení radnice popírá a právník Prahy 4 uvedl, že slib byl složen, pouze v upraveném znění, což není nezákonné a možnost rozhodovat to neovlivňuje.

V Praze 4 vládla po volbách koalice Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN), TOP 09 a ČSSD. Kvůli sporům se loni v březnu rozpadla, od té doby vládne Trojkoalice s ODS, částí rozštěpeného ANO, které se minulý týden přidalo ke STAN, a hnutím Pro Prahu. Koalice má v 45členném zastupitelstvu většinu 25 hlasů. Praha 4 je se zhruba 130 tisíci obyvateli největší pražskou městskou částí.

Čtěte také: Opozici v Praze 4 se nepodařilo odvolat starostu Štěpánka