Podle opozice bylo odvolání podezřele rychlé a způsobilo krizi v podniku. Představitelé vládnoucí koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) se do diskuse o zařazení materiálu nezapojili.

Skandální odvolání? 

„Považuji za skandální takové rychlé odvolání. Zajímalo by mě, zda nejde o zájmy některých skupin a tichou privatizaci a rozprodej DPP. Za panem Ďurišem jsou úspěchy a stojí za ním zaměstnanci i odbory, což tu dlouhá léta nebylo," řekla opoziční zastupitelka Marta Semelová (KSČM).

Podle předsedy pražské ODS a zastupitele Filipa Humplíka je potřeba, aby vedení města odpovědělo rovněž na otázky o budoucím fungování DPP. „Mě zajímá hlavně budoucnost, protože krize, kterou v DPP odvolání pana Ďuriše způsobilo, je nepochybná," řekl Humplík.

Opozici 28 hlasů nestačilo 

K požadavku na zařazení materiálu se připojili také piráti a TOP 09. „Způsob odvolání a dosazení nového předsedy představenstva nevyvolává důvěru. Teď to vypadá, že se urodilo příliš řepky a její zpracovatel potřebuje odbytiště," řekl předseda zastupitelů TOP 09 Václav Novotný.

Pro zařazení materiálu nakonec hlasovalo pouze 28 zastupitelů, k zařazení byla potřeba většina 33 hlasů. „Koalice politických trafik jasně ukazuje, že jí jde jen o křesla a dozorčí rady.

Takže zastupitelstvo zase projednává pouze ‚zásadní' věci jako převod několikametrové parcely od Českých drah do majetku Prahy. Tahle koalice opravdu nejedná v zájmu Pražanů," uvedl Humplík.

Odvolání ředitele DPP

Představenstvo DPP odvolalo Ďuriše a ekonomickou ředitelku Magdalenu Češkovou minulý týden na základě doporučení dozorčí rady. Češkovou nahradil ve funkci ekonomické ředitelky dosavadní vedoucí odboru účetnictví Marek Polický.

V představenstvu ji nahradil technický ředitel DPP Jan Šurovský. Novým předsedou představenstva se stal Martin Gillar z České pošty. Kdy bude vypsáno výběrové řízení a jmenován nový ředitel, není jasné.

DPP je největší městskou firmou a zaměstnává asi 10 tisíc lidí. Praha jeho fungování dotuje více než 11 miliardami korun ročně.

Čtěte také: Opozice chce od vedení Prah slyšet plán postupu při řízení DPP