Podporu jim ve větší míře nevyslovila ani ČSSD, kterou opozice vyzvala, aby vystoupila z vládnoucí koalice s občanskými demokraty.

Jednání zastupitelů Jižního Města tak skončilo v nepřátelské atmosféře již po 15 minutách. Ani jeden ze sedmi navrhovaných bodů, například návrh na personální změny ve vedení radnice či projednání auditů na kontrolním výboru, se do programu nedostal. „My samozřejmě budeme i nadále poukazovat na tyto problémy a doufáme, že sociální demokracie na Jižním Městě si uvědomí svou politickou zodpovědnost,“ řekl Stanislav Urbánek z opoziční TOP 09.

Přítomní novináři se pokusili získat vyjádření i od Františka Hoffmana, kterého opozice obviňuje z klientelismu. Předseda kontrolního výboru ale jednací sál opustil ihned po skončení schůze.

Sám starosta považuje svolání mimořádné schůze za zbytečné. Jednotlivé navrhované body mohli podle něj zastupitelé projednat na řádném jednání 16. dubna. Hoffmanovu práci v čele kontrolního výboru pak hájí. „Výbor vykonává svoji činnost zcela bez problémů, v tomto novém volebním období se sešel celkem šestnáctkrát, a proto jsem dnes nehlasoval pro program mimořádného zastupitelstva,“ dodal Mlejnský.

Důvodem pro výzvu byly kromě stavu kontrolních mechanismů podle opozice i další kauzy spojené s radnicí. Jde například o prodej údajně podhodnocených pozemků na Litochlebském náměstí, odmítnutí dotace pro Klub vozíčkářů Petýrkova nebo o výstavbu bazénu a sportoviště Jedenáctka, které by podle posledních informací mohlo konsorcium firem Hochtief CZ a Bau plus začít stavět do měsíce. Za tři objekty město zaplatí přes 427 milionů korun, přičemž další desítky milionů radnice již vynaložila na přípravu stavebního pozemku, úpravy projektových dokumentací a propagační kampaň. Městská část hodlá sportoviště pokrýt ze svých finančních rezerv.