Přibližně 700 tisíc držitelů opencard by mělo mít možnost už brzy požadovat smazání svých osobních údajů, které při žádosti o kartu museli zadat.

Jen těžko si lze představit, jak obrovský problém by to mohl způsobit hlavnímu městu, které už za několik dní přebírá správu nad opencard od společnosti Haguess. Technicky na to totiž není v tuto chvíli připraveno. Lidé tak ihned o smazání údajů žádat nemohou.

Jenže Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) rozhodl jasně. „Všichni zájemci, kteří nedají svůj svobodný souhlas se zpracováním osobních údajů, mají i tak právo využívat opencard ve veřejné dopravě obdobně, jako dříve u tramvajenek. Stávajícím uživatelům musí být likvidace osobních údajů umožněna zpětně,“ řekl na středeční tiskové konferenci předseda ÚOOÚ Igor Němec.

Porušení zákona

Podle jeho slov došlo k porušení zákona v tom smyslu, že lidé dávali souhlas s využitím rozsáhlého množství osobních dat, aniž by jim bylo dostatečně vysvětleno, k čemu budou využita.

„Nově by měl mít majitel karty možnost volby. Buď své údaje poskytne pro další zpracování, a nebo je poskytne jen za účelem vydání opencard a po samotném vydání budou data zlikvidována,“ vysvětlil Němec.

Jak upozornil mluvčí karty Martin Opatrný, podobná možnost už ale existuje dlouhou dobu. „Lidé si mohou zažádat o takzvanou anonymní opencard, kde ty údaje nejsou. Nyní jde o to, že po nás úřad chce, abychom připravili ještě v podstatě třetí kartu, která bude průnikem té standardní a anonymní. Budeme o tom muset ještě jednat, protože by to jistě znamenalo značnou finanční zátěž,“ vysvětlil Opatrný.

Pro i proti

I proto Praha dostala čas do konce června 2011, aby mohla závěr šetření úřadu akceptovat, takže lidé zatím mazání údajů požadovat nemohou.

Sám Opatrný to ani nedoporučuje. „Pokud si majitel karty nechá vymazat údaje, nemůže pak při ztrátě opencard požadovat náhradu jízdného. Když si je nesmaže, na novou kartu mu kupon bez potíží nahrajeme,“ upozornil mluvčí.

Sám tak předpokládá, že k masivním žádostem o smazání osobních údajů nebude docházet. „Nechci předjímat, ale je to pravděpodobné, pro zákazníky by to bylo nevýhodné,“ dodal.

Zmíněná anonymní opencard pak není určena výhradně pro jednotlivé uživatele, ale pro firmy, které si je anonymní pořizují pro svoje zaměstnance, jelikož taková karta je přenosná. Je jasné, že na anonymní opencard není možné například využívat služeb knihovny, která nepůjčí knihu bez uvedení potřebných dat a omezení je více.

Opatrný ještě na závěr upozornil, že pokud by byl zaveden třetí typ opencard – „osobní opencard bez evidence osobních údajů“, tak jak požaduje ÚOOÚ, nebude možné s kartou po jejím vystavení jakkoliv dále pracovat, tedy například kartu blokovat, vystavovat duplikáty a podobně.

Praha se pak k 1. únoru připravuje k převzetí kartového centra od společnosti Haguess. Bude to velmi složitý proces a majitelé opencard se musejí připravit na to, že budou možná na krátký čas nějaké funkce mimo provoz. O tom bude ještě Pražský deník informovat v následujících dnech.

Čtěte také: Praha od února převezme opencard