Dříve se nad letenskými schody tyčil monstrózní pomník sovětského vůdce Josifa Vissarionoviče Stalina, jehož okolí bylo osazeno mramorem. Místo něj je metronom a prostor žije v létě hudbou a večírky.

Františkovy lásky, prvomájová pouliční oslava, probíhala 1. května před Bio Oko na pražské Letné.
OBRAZEM: Letná oslavila První máj veselou pouliční slavností

Okolí kyvadla je třeba upravit 

„Lokalita však stále nese svou podobu doby minulé. Vypadá, jako by byl ještě včera komunismus," říká předsedkyně magistrátního výboru pro kulturu Eliška Kaplický Fuchsová (ANO). Podle ní je třeba okolí kyvadla upravit.

„Měli bychom vyhlásit mezinárodní uměleckou soutěž na novou podobu daného místa," dodává pražská zastupitelka. Kupříkladu by měly zmizet betonové truhlíky s keři, které jsou na plácku za metronomem. Skejťáci by však na ploše mohli nadále jezdit. Zároveň by tam měla přibýt nějaká vábnička na turisty. Stávající venkovní kulturní centrum a letní bar Containall nestačí. Pod kyvadlem by proto mohla vzniknout moderní socha, která by přilákala návštěvníky Prahy k vyhlídce na město.

Vizualizace Paláce Stromovka.
Stavba obchodního domu na Letné začne ještě letos

Co schod, to jméno 

Odtud by pak mohli zamířit k fotbalovému stadionu Sparty k další porci umění. Praha totiž nedávno schválila, aby výtvarník Federico Díaz zvelebil odvětrávací komín tunelu Blanka za 35 milionů korun. Ještě na letenských schodech by se pak mohli lidé seznámit se jmény obětí totality. Město podle Kaplický Fuchsové uvažuje někam v metropoli umístit plaketu s 229 jmény obětí totality.

Nabízí se buď zmíněné stoupání na Letenskou pláň, kde by každý schod nesl jedno jméno, nebo umístit seznam jmen do stromořadí na pomezí Petřína na Újezdě, které se má nově jmenovat alej Obětí totality. Tím by byl doplněn stávající pomník Olbrama Zoubka.

generálka před premiérou opery Jiřího Kadeřábka Žádný člověk, jejíž děj pojednává o osudu sochaře Otakara Švece a jeho díla Stalinova pomníku.
V Praze bude mít premiéru opera o autorovi Stalinova pomníku

Socha by měla být jen drobná

S myšlenkou zvelebení okolí bývalého Stalinova pomníku však příliš nesouhlasí náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská (Zelení). „Místo výborně funguje, a proto bych do jeho podoby nezasahovala. Už nyní tam chodí mnoho lidí," popisuje. Podle Kolínské plní funkci umění už metronom, ale případné soše by se nebránila. „Jsem však jen pro drobná řešení," doplnila náměstkyně.

Stalinův pomník na Letné byl slavnostně odhalen v roce 1955 a byl největším skupinovým sousoším v Evropě. Posměšně se pro něj vžilo i jméno Fronta na maso. Když se od kultu Stalinovy osobnosti ustoupilo, bylo dílo v 60. letech odstřeleno. Na začátku 90. let se pak na místě sousoší objevil metronom, který je tam dodnes.