I přestože je ve své funkci pouhý měsíc, rodiče si na její počínání stěžují a žádají vypsání nového výběrového řízení. Podle nich se atmosféra ve školce povážlivě zhoršuje. Nelíbí se jim, že se ředitelka Erika Štanclová chystá přesouvat již zaběhnuté kroužky z dopoledních hodin na odpoledne, že není spokojena s fungování tzv. smíšených tříd, nechce dětem dovolovat nosit si vlastní hračky a že prý dává zaměstnancům nesmyslné úkoly, které hraničí se šikanou.

Čtěte také: Nahradí Květinový dům na Václaváku činžovní zástavbu?

„Můj syn se mě ráno ptá, jestli opravdu musí jít do školky. Prý se mu tam nechce. Během těch tří let, co ji navštěvuje, je to poprvé," svěřila se Deníku jedna z maminek. Štanclová však pochybení odmítá a některé své kroky opírá o výsledky zprávy České školní inspekce z ledna letošního roku. To se týká právě přesunu kroužků, které jsou údajně „nevhodně zařazené do dopolední činnosti a do doby pobytu dětí venku".

„Nyní jednám s jednotlivými lektory a hledáme nové cesty, jak uspokojit zájem rodičů i dětí, ale současně nenarušovat hlavní smysl činnosti v mateřské školce," sdělila Štanclová. Jenže podle některých maminek byly dopolední kroužky jedním z důvodů, proč své ratolesti do této školky přihlásily. Některé z nich totiž chodí domů po obědě a oblíbené kroužky by tak nestihly. „Copak se na angličtinu budou lépe soustředit ve tři odpoledne?," rozhořčuje se další rodič na webových stránkách Sdružení rodičů MŠ Matěchova.

Nelibost budí i postoj ředitelky k věkově smíšeným třídám, kde se spolu učí komunikovat děti od tří do šesti let. Podle jejích předchozích výroků je tento systém výhodný pro mladší děti, ale výchova předškoláků tím trpí a je na nízké úrovni. Štanclová na dotaz Deníku opět odkazuje na závěry školní inspekce.

V ní sice stojí, že se málo objevuje práce ve skupinách a že to nekoresponduje s rozdílnými individuálními schopnostmi jednotlivců, ale dále pokračuje v pozitivním duchu. „Věková rozdílnost ale dobře umožňovala navozování sociálních vztahů i jednodušší adaptaci nových dětí. Nastavená pravidla byla vesměs dodržována a podporovala jejich přirozený rozvoj v sociální gramotnosti," doslova stojí ve zprávě, kterou má Deník k dispozici.

Z účetní uklízečkou?

Kritice čelí Štanclová i kvůli personálním změnám a chování ke svým podřízeným. Přestože při svém nástupu prohlásila, že neplánuje žádné personální změny, propustila svoji předchůdkyni, které momentálně běží výpovědní lhůta. Dále si najala účetní, která převzala agendu jiné zaměstnankyně mateřinek. Ta teď místo vybírání školného údajně myje podlahu.

„Práci účetní v podstatě vykonávala bez potřebné kvalifikace paní školnice Áravaiová, ale nevykonávala běžnou pracovní náplň školnice. Souběžně zastávala i funkci zástupce správce rozpočtu," hájí se Štanclová. Dále poukazuje na to, že se jedná o dceru bývalé ředitelky Marie Švarcové, a tudíž o střet zájmů. Jeho výsledkem má být dluh ve výši 120 000 korun.

Nemocný personál

Zajímavé je, že tento fakt rodičům, ani ostatním zaměstnancům předtím nevadil. Zato jim podle informací Deníku vadí současný stav a stres z nových pracovních podmínek prý přispívá i ke zvýšenému počtu lidí na nemocenské.

„Nepamatuji si, že by byl personál někdy tolik nemocný. Ale je to asi dáno napjatou atmosférou ve školce, která nikomu neprospívá," řekla bývalá ředitelka Švarcová. Svoji výpověď odůvodňuje tím, že nabídnuté místo bylo o jednu platovou třídu nižší, což se jí zdálo neadekvátní k jejímu vzdělání a zkušenostem, proto ho odmítla.

Rozhodnutí radnice

Za nastalou situací stojí vedení městské části, které se rozhodlo využít novely školského zákona, která umožňuje vyhlásit konkurzy na ředitele základních a středních škol. Zatímco některé městské části udělaly výběrová řízení pouze u škol, kde jsou na ředitele stížnosti, Praha 4 se rozhodla pro plošné konkurzy.

„Je důležité zmínit, že městská část Praha 4 vyhlásila konkursní řízení na 21 mateřských školách, ke změnám dochází v šesti. Všechny tyto kroky městská část provedla ke zkvalitnění vzdělávání a jsou ku prospěchu rodičů a dětí, což je to nejdůležitější," vyjádřil se mluvčí Michal Sochor.

Průběh konkurzu

Jenže už samotné výběrové řízení provázely některé zarážející skutečnosti. Do prvního kola, které se konalo v květnu tohoto roku, se jako jediný kandidát přihlásila Marie Švarcová. Údajně na popud zaměstnanců a školní inspektorky. „Neměla jsem špatný pocit z průběhu výběrového řízení, přesto mě konkursní komise nedoporučila jako vhodného kandidáta. Domnívám se, že je to kvůli mému věku," popsala své pocity bývalá ředitelka mateřinek.

Dle zákona ale není šance zjistit, jak a proč k tomuto rozhodnutí komise dospěla, protože jednání je neveřejné. „Bezpochyby k tomuto rozhodnutí přispěla i tehdejší zpráva České školní inspekce, výsledky hospodaření školy a jiné zprávy z jednotlivých kontrol. Určitě bylo důležité, zda jsou tato hodnocení pozitivní či negativní," zdůvodnil záležitost tiskový mluvčí městské části.

fb-pd-podval

Následovalo vypsání druhého kola, jehož se účastnila Eva Králová, dlouholetá zaměstnankyně mateřinek, a Erika Štanclová, která byla telefonicky kontaktována místním odborem školství s nabídkou účastnit se konkurzu. Ačkoliv radnice tvrdí, že různými formami oslovila řadu kandidátů ohledně daného výběrového řízení, důvěrné informace naznačují, že naopak byla jediná takto oslovená.

„Bylo u nás zvykem, že vždy někdo z personálu nastoupí na místo ředitelky, která odchází do důchodu, aby byla zachována tradice. Jsme školka rodinného typu. Ovšem ani moje kolegyně vybrána nebyla," říká Švarcová, která byla přítomna průběhu druhého kola, jež se konalo začátkem září. „Seděla jsem v komisi a musím říci, že vystoupení druhé, vítězné uchazečky, bylo dynamičtější. Nicméně mě překvapila rychlost, s jakou následně komise rozhodla o výsledku. Jsem vázána mlčenlivostí, a tak se k tomu více vyjádřit nemohu," taktně se Švarcová pozastavuje nad rozhodováním komise.

Petice rodičů

Rodičům se už tehdy postup radnice nelíbil, a sepsali petici, kterou doručili na radnici ještě před jmenováním nové ředitelky Radou MČ. Nicméně ta se přesto usnesla na tom, že do funkce od 1. října jmenuje Eriku Štanclovou.

Veškerá agenda, jež se týkala provozu instituce, tak musela být předána do týdne od jmenování nové ředitelky. Vedení městské části se ohrazuje, že o nutnosti předávání agendy věděla Švarcová již od půlky června, kdy Rada MČ vyhlásila konkurz, a dodržela tedy zákonnou tříměsíční lhůtu.

Nedůstojný odchod

„Myslím, že bylo ukvapené, jak rychle byla nová paní ředitelka dosazena. Školku jsem musela předat během necelého týdne. V pondělí bylo usnesení o jejím jmenování podepsáno a ve čtvrtek jsem školku předávala," popisuje nestandardní situaci Švarcová a trvá na tom, že žádné upozornění od úřadu nedostala. Provozem školky byla pověřena na dobu neurčitou, takže nevěděla, kdy přesně bude ze své funkce muset odejít. Z celé situace je velmi zklamaná.

„Předpokládala bych, že po tolika letech, co v Mateřské škole Matěchova působím, proběhne můj odchod trochu důstojně a za poněkud méně dramatických okolností. Nikdy jsem s městskou částí neměla zásadní konflikt, dokonce jsem měla pocit, že máme docela dobrou spolupráci," glosuje dění bývalá ředitelka Švarcová.

Kompromis?

Také rodiče i zaměstnanci jsou z napjaté situace nešťastní, protože nová ředitelka se uchyluje k poměrně razantním krokům.

„Dodržování několika málo pravidel a správných postupů nepochybně prospěje chodu MŠ Matěchova a bude mít i pozitivní dopad na spokojenost dětí," obhajuje své počínání Štanclová. Také pro ni jsou začátky velmi nepříjemné a přeje si, aby se situace brzy uklidnila. „Rodičům mohu vzkázat jedině to, že pevně věřím, že pro ně je nejdůležitější pedagogická práce našich učitelek a spokojenost dětí ve školce. Na tom mi záleží nejvíce," přeje si Štanclová.

Rodiče se snaží kontaktovat představitele radnice a daný stav zlepšit. Zatím bez zásadního úspěchu. Zřizovatel se odkazuje k dodržování právních norem a ke zprávě školní inspekce.

Co stojí v dopisech rodičů adresovaných vedení Prahy 4?

- Pomohu si citací z inspekční zprávy: „V době inspekční činnosti probíhalo vzdělávání podle školního vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání s názvem Je nám spolu dobře." Za sebe, ostatní rodiče i naše děti bych byl velmi rád, pokud by toto motto předškolního vzdělávání bylo pro naši školku výstižné i nadále. Současně ale musím konstatovat, že situace v MŠ Matěchova se tomuto krédu den po dni vzdaluje.

- Namísto zmíněného se my, rodiče dětí z MŠ Matěchova školky, která donedávna měla takové renomé, že „zájem o vzdělávání převýšil kapacitní možnosti školy", musíme dlouhodobě domáhat důstojného partnerského jednání se zřizovatelem, přestože původně schůzku za účasti kompetentních zástupců sám inicioval a přislíbil. Filip Novák

- Důležité podle mě je nechápat Matěchovku jako běžnou školku a snažit se ji zaškatulkovat. Její výchovně-vzdělávací plán je založen na systému rodinné výchovy, atmosféra ve školce je primárně přátelská, děti se tam cítí dobře, a to je patrné při každé návštěvě. Toto zmiňuje i inspekční zpráva.

- Tady se podle mě správně využívá možnost postarat se o druhé. V září dostanou předškoláci do péče mrňousky a těm pak pomáhají s převlékáním, stolováním, atd., někteří je dokonce ukládají ke spánku. Právě toto je na školce úžasné, jestli někdo drží špatně nůžky, naučí se to ve školce během 1 měsíce, ale to sociální chování pomoc mladším a slabším jedincům, to že si prožijí obě role ve společnosti, to jim pak zůstává po celý život a na svých dětech to vidím každý den. Milena Procházková