Návrh na projednání odvolání místostarostky přednesl opoziční zastupitel ODS a bývalý radní Ondřej Gros. „Na svou funkci nestačí. Nelíbí se nám, jak celkově funguje oblast kultury," řekl.

Podle Grose by měla Borhyová odstoupit mimo jiné kvůli dvojímu vytištění radničního časopisu Osmička v lednu letošního roku. Tehdy místostarosta Matěj Fichtner (ANO) nedodal včas svůj příspěvek a časopis byl vytištěn s bílým místem. Borhyová náklad nechala stáhnout a časopis byl vytištěn znovu se sloupkem. Na Borhyovou bylo kvůli tomu podáno jedním ze zaměstnanců úřadu trestní oznámení, Borhyová vinu odmítá.

Podle Borhyové byl krok opozice účelový. „Jedná se o zcela nepřekvapivý a účelový krok opozice, jehož snahou je odvést pozornost od kauz, kterým musí od svého odchodu čelit. Například nehospodárnosti, s jakou vedli městskou část, jako jsou statisícové platy úředníků a další," uvedla Borhyová.

Po loňských komunálních volbách vznikla v Praze 8 menšinová koalice ANO, ČSSD a Strany zelených, která stojí na podpoře komunistů. Starostou je Roman Petrus (ČSSD). ODS a TOP 09, které vládly v Praze 8 minulé volební období, přešly do opozice.

Čtěte také: Místostarostka Prahy 8 Borhyová čelí trestnímu oznámení