Policejní kordon účastníky protiislámského shromáždění odděluje od příznivců migrace, kteří se v sobotu také sešli v centru hlavního města. Zatím jediný vážnější konflikt mezi stoupenci obou táborů se odehrál před zahájením demonstrace v malostranských ulicích pod Hradem, kde po sobě házeli lahve a dlažební kostky.

Předseda Bloku proti islámu Martin Konvička ve svém projevu označil podporovatele migrantů za kolaboranty. Kritizoval české i evropské politiky, největší pískot davu na Hradčanském náměstí zazněl u jména německé kancléřky Angely Merkelové.

„To, čemu se říká migrační krize, je neozbrojená invaze statisíců mladých mužů, o kterých nic nevíme. Jako celek představují rezervoár pro fanatické džihádisty a obrovské civilizační ohrožení nás všech," prohlásil Konvička.

Předseda Úsvitu Miroslav Lidinský v telemostu z pražské demonstrace do ostatních evropských měst uvedl, že česká vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) kolaboruje s německou kancléřkou Merkelovou. „Brusel je nám na nic, my chceme ochranu hranic," skandovalo náměstí. Účastníci protestu pískali na adresu ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) či ombudsmanky Anny Šabatové.

Několik přestupků

Policisté na Hradčanském náměstí zkontrolovali několik podle nich podezřelých lidí, zadrželi čtyři z nich. Jsou podezřelí ze spáchání přestupku, řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Neupřesnil, zda šlo o příznivce či odpůrce migrace. Už před zahájením demonstrace odkláněli turisty od Pražského hradu.

Na Hradčanské náměstí se přesunuli i účastníci předchozí demonstrace proti islámu, české vládě a Evropské unii, kterou na Loretánském náměstí uspořádala krajně pravicová Národní demokracie.

Další protiislámskou demonstraci zorganizovala odpoledne na Václavském náměstí hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Policie odhadla počet účastníků na 1200, organizátoři na 2000 až 3000 lidí.

Příznivci Pegidy se v sobotu vedle Drážďan, odkud se hnutí rozšířilo do dalších evropských měst, scházejí mimo jiné v Amsterodamu, Birminghamu, Bordeaux, Krakově, Štýrském Hradci či v estonském Tartu.

Čtěte také: Na Malé Straně se střetli příznivci a odpůrci migrace