Spory související s výběrovým řízením výrazně zdržely odbahnění hostivařské přehrady. Po mnoha jednáních se je podařilo ukončit a tato akce tak může být se zpožděním konečně zahájena.

Radní hlavního města v úterý rozhodli o výběru nejvhodnější nabídky na tuto zakázku. Tu získalo sdružení Čistá Hostivař, které tvoří tři společnosti. „Paradoxně tak nakonec vyhrála společnost, která byla poprvé z výběrového řízení vyloučena,“ upozornil opoziční zastupitel Miroslav Poche (ČSSD).

Nicméně nádrž je nutné odbahnit. „Téměř na celé ploše je zanesena bahnem. Výška sedimentu se v nátokové části pohybuje od 0,5 do 1 metru, ve střední části je 1-2 metry. Tím se snižuje hloubka vody, dochází k rychlejšímu prohřátí vody, což mimo jiné podporuje rozvoj sinic,“ řekl radní pro oblast životního prostředí Vladislav Mareček (ODS).

Bahno dosahuje výšky téměř tři metry

Celkově je v nádrži 197 tisíc metrů krychlových sedimentu s maximální výškou bahna 2,7 metru. „S odbahňováním chceme začít ještě letos, se znovunapuštěním přehrady počítáme v polovině příštího roku,“ sdělil dále radní Mareček.

Sdružení Čistá Hostivař odbahnění provede za cca 76 milionů korun.

Podle Pocheho je ale harmonogram odbahnění špatně nastaven a lidé se v přehradě nebudou koupat dva roky. „Podle původního harmonogramu mělo být staveniště předáno zhotoviteli již začátkem srpna a v září mělo být dokončeno odbahnění horního úseku, nejasnosti v průběhu výběrového řízení tak způsobili zbytečné prodlení téměř o dva měsíce,“ uvedl.