Strana dnes své lídry představila na tiskové konferenci v Praze. Podle jedničky pražské kandidátky a předsedy Sehnala by bylo pro stranu vítězstvím překročení pětiprocentní hranice potřebné pro vstup do Sněmovny.

Sehnal dnes zopakoval, že ODA nabízí voličům podporu podnikatelů a živnostníků, start procesu přijetí eura nebo omezení dotací. Postavil se i za hlubší integraci do Evropské unie, což podle něj dává smysl z ekonomického či bezpečnostního hlediska. "Unie je základem bezpečnosti, pokud bude tvořit jeden ekonomický a politický celek, je to způsob, jak předejít konfliktům," řekl dnes novinářům.

Sousoší Géniů se vrací do Národního muzea.
Do Národního muzea se vrátilo sousoší Géniů. Po jedenácti letech

Rosenbergová povede kandidátku v Libereckém kraji, Opletal kandiduje v Olomouci, Vostracký na Plzeňsku. "Vážím si toho, že mohu žít v demokratické společnosti a chci, aby to tak zůstalo. Vážím si, že jsme členy Evropské unie a chci, aby to tak zůstalo," řekla ke své kandidatuře Rosenbergová, která před nedávnem po 11 letech ukončila členství v ČSSD.

ODA na kandidátky ve spolupráci s hnutím Pro zdraví a sport zapsala 350 lidí. "Slíbil jsem našim voličům, že kandidátky ODA budou naplněny poctivými, slušnými lidmi a věřím, že jsme měli šťastnou ruku," uvedl Sehnal. Výsledkem spolupráce s tzv. youtubery podle podle něj je to, že na kandidátkách budou i zástupci nejmladší generace.

Suché borovice na jihu Třebíčsku nedaleko Rouchovan.
Na Třebíčsku hynou desetitisíce borovic. Zasychají na stojato

Prioritou zůstávají komunální volby. "Už že jsme sestavili za 80 dnů kandidátku, znamená dobrý základ, abychom v komunálních volbách uspěli. A nevzdáváme šance v parlamentních volbách. Jediným řádným průzkumem jsou volby samé. Každá strana chce zvítězit, v tomto případě to znamená překročit tu pětiprocentní hranici," uvedl Sehnal.

Sehnalova ODA zahájila činnost v lednu, využila značku někdejší vládní strany z 90. let a chce na ni navazovat pravicovým programem zaměřeným na podnikatele. V červnu představila také svého kandidáta na prezidenta, bývalého šéfa mladoboleslavské automobilky Škoda Auto Vratislava Kulhánka. Strana mu pomáhá sehnat 50 tisíc podpisů pro nominační petici a jeho kandidaturu se chystá podporovat také finančně až do výše padesátimilionového limitu. Podle Sehnala má zatím Kulhánek k dispozici zhruba 10 tisíc podpisů.

Nosorožec dvourohý
V Jižní Africe začala aukce nosorožčích rohů ze soukromé farmy