„S ničím podobným jsem se během své praxe ještě nesetkal. Horší přístup soud zvolit nemohl, vůbec nechápu, jak k takovému závěru mohl dojít. Desítky našich právních argumentů zamítl. A spekulant Vlastislav Andrš u soudu prakticky nemluvil. Důvod, pro který soud rozhodl ve prospěch spekulanta, si paradoxně nalezla a vykonstruovala sama soudkyně," vysvětluje právní zástupce obyvatel Petr Novotný.

Na ceně pozemků se obyvatelé snažili s Vlastislavem Andršem několikrát dohodnout, bohužel neúspěšně. Ten odmítl jejich nabídku stanovenou znaleckým posudkem a požaduje cenu znatelně vyšší. Pozemky podle advokátní kanceláře spekulant sám koupil za pakatel. Hodnotu pozemků lidé údajně navíc už dávno přeplatili, jak v měsíčních splátkách nájemného, tak v ceně bytu. A nyní soud přistoupil na nátlak spekulanta, který chce, aby obyvatelé platili napořád.

„Jsme šokováni nespravedlivým rozhodnutím. Soud odmítl vyřešit naši situaci a znovu potvrdil, že tisíc a půl obyvatel Zeleného údolí jsou oběti developera a nyní i spekulanta. Chceme věc právně vypořádat a pozemky si koupit. Místo toho jsme stále pod tlakem překupníka s pozemky, který po nás bude chtít zaplatit každým rokem víc a víc," říká předseda společenství vlastníků jednotek Michal Choura.

Projekt Zelené údolí je jeden z největších developerských projektů v ČR nacházející se v blízkosti centra IKEM. Developerem projektu je nyní již neexistující IPB Real. Společnost podcenila situaci s pozemky. To využil spekulant Vlastislav Andrš, kdy část pozemků pod domy koupil.