Civilní úsek zůstane tam, kde doposud, tedy na náměstí Kinských v Praze 5. Krajský soud v Praze se dlouhodobě potýká s nedostatkem prostor.

Uvolněním budovy získá středočeský krajský soud pět jednacích síní a 36 kanceláří. Využije je hlavně pro insolvenční úsek, který za poslední léta zaznamenává nejvyšší nárůst agendy.

„Tím, že konečně budeme moci využít alespoň část prostor po Obvodním soudu pro Prahu 5, se vyřeší letitý problém – výrazně se zlepší podmínky souzení. Budeme moci přijmout víc lidí, pro které rozhodně máme práci a které jsme dosud z kapacitních důvodů přijmout nemohli," uvedla předsedkyně krajského soudu Ivana Švehlová. Podle tabulek má mít její instituce 110 soudců, v reálu jich ale má jen 93. Dalších zaměstnanců u soudu pracuje 188 místo tabulkových 238.

„Řešení, na kterém jsme se s předsedy soudů dohodli, je nejlepší z možných variant, i když není samozřejmě ideální," připustil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO). Připomněl, že přesunem větší části obvodního soudu do někdejších soudních budov v ulicích Legerova a V. P. Čkalova se ministerstvo vyhnulo tomu, aby platilo nájem soukromé společnosti. Původně zvažovaná varianta totiž počítala s umístěním části soudu do budovy soukromého vlastníka v Holečkově ulici v Praze 5.

Síní bude 20, potřeba jich je 36

Po stěhování bude mít krajský soud k dispozici 20 jednacích síní, přičemž podle propočtů by jich potřeboval přinejmenším 36. Postrádá také skladovací prostory pro spisy. Soud proto do roku 2018 plánuje vyklidit i budovu, kde prozatím zůstává civilní úsek Obvodního soudu pro Prahu 5. Zda však k vystěhování skutečně dojde, bude podle mluvčí Steinerové záležet na mnoha okolnostech.

Ministerstvo již dříve uvedlo, že budova v Legerově ulici bude muset projít stavebními úpravami. Její výhodu vidí mimo jiné v tom, že objekt není na rozdíl od zvažované budovy v Holečkově ulici v památkové zóně. Budovu v ulici V. P. Čkalova má do července 2018 v nájmu Obvodní soud pro Prahu 6, který se přestěhoval do areálu Na Míčánkách, a ministerstvo ji tak může využívat jako podnájemce.