Svou premiéru měla včera nejen linka 295, ale i její řidič Pepa. Vezl první pasažéry a rozhodně jich nebylo málo. „Lidé nastupují průběžně, na linku si zatím zvykají. Ale už teď má dostatečné využití," řekl Pražskému deníku Pepa.

K užitku i místním

Z nové linky mají radost nejen senioři z blízkého domova důchodců, ale i místní žijící v přilehlých panelácích. Jako Zdeňka Horníčková, která bydlí v Ďáblicích od roku 1974, kdy byly postaveny zdejší panelové domy.

Zdeňka Horníčková měla dosud dvě možnosti, jak se dopravit k metru. „Bydlíme zrovna na pomezí. K tramvaji na konečné v Ďáblicích to máme daleko, zhruba stejně to časově vychází, když jdeme pěšky k metru na Ládví."

Cesta trvá důchodkyni Zdeňce zhruba patnáct minut svižnou chůzí. Tu prý nebude zanedbávat, ani když nyní bude jezdit v pravidelných půlhodinových intervalech autobus.

„Jen když budu unavená, nebo budu pospíchat, tak se nechám k metru odvézt. Jinak ale na pravidelné procházky nezanevřu, vždyť to prospívá zdraví!" zdůrazňuje aktivní Zdeňka Horníčková. Slova chvály pěl při včerejším zahájení linky 295 i ředitel ďáblického domova důchodců Milan Sedláček.

„Dvacet let jsme čekali! Konečně se nám splnilo přání a naši klienti se podívají díky lince zase do světa," radoval se Sedláček. A proč se na tuto linku čekalo tak dlouho? Technicky nebylo možné, aby mohly do Kubíkovy ulice zajíždět velké autobusy.

Nové midibusy ale všechny parametry splňují, a tak se mohou senioři, ale i další obyvatelé Ďáblic od včerejška dostat pohodlně a rychle na metro.

Midibus 295

Prodloužení linky pomůže zlepšit dostupnost ďáblického sídliště veřejnou dopravou, zcela nově bude obsloužena oblast Čumpelíkovy ulice a domova pro seniory v Ďáblicích. Midibus jezdí dvakrát za hodinu, přes celý týden. Zajíždí i do areálu Nemocnice na Bulovce.