Její původ byl však dlouhá léta opředen mnoha pověstmi. „Říkalo se, že štola ústí až v Trojském zámku nebo v podzemí Svaté Kláry. Také panovalo přesvědčení, že se v ní uvolňuje metan a její průzkum by byl životu nebezpečný," uvádí ředitel pražské zoo Miroslav Bobek, který spolu s odborníky pátral po historii štoly.

„Společně s Vladimírem Vojířem, který půl století prozkoumával pražské podzemí, jsme došli k tomu, že štola je zhruba půl druhého století stará. Později se ukázalo, že bude patrně dílem podnikatelů Floriana Kubešky nebo Jana Bendelmayera, kteří měli od roku 1856 právo na kutání rud v Troji," osvětluje Miroslav Bobek.

„Zůstali ale u průzkumu a délka štoly tak nepřesáhla několik desítek metrů. Později z ní však byl popsán světu dosud neznámý minerál paracomquimbit. Za druhé světové války pak její vstupní část sloužila jako protiletecký kryt," doplnil.

Podávala se válečná kávová náhražka

A právě tato podoba se nyní štole vrací. Válečnou dobu připomene nejen její vybavení a dekorace či dobová zvuková kulisa, ale také množství informací o období okupace v pražské zoologické zahradě. Její nedělní otevření navíc ozdobily šlágry čtyřicátých let v podání hudebního tria Kalich. Podávala se válečná kávová náhražka a nechyběla ani vojenská stráž v okolí štoly.

Pestrý program s dobovou atmosférou je připraven i na pondělí 5. května, kdy mají všichni návštěvníci v uniformách a senioři (pamětníci) vstup za pouhou 1 korunu.

Zpřístupnění historické štoly je první novinkou v areálu na sezonu 2014. V následujících týdnech čeká návštěvníky Zoo Praha ještě otevření Velemlokária či herního areálu pro děti s názvem Rezervace Bororo.