Vůz s označením FS.06 by měl být díky konstrukčním změnám lehčí než jeho předchůdci. Jeho hmotnost by se měla dostat pod 200 kilogramů, zatímco loňská formule vážila 217. Ve srovnání s předchozí sezonou je navíc u této formule motor posunut více kupředu a konstruktéři zapracovali rovněž na aerodynamice vozu.

Z nuly na sto kilometrů v hodině umí vůz zrychlit za 3,65 sekundy. Maximální rychlost je podle kapitána týmu daná tratěmi, pro které je konstruována. Na nich se z bezpečnostních důvodů nedá jezdit rychleji než 130 kilometrů za hodinu.

Studentský tým CTU CarTech, který vznikl pod záštitou Fakulty strojní a Fakulty elektrotechnické ČVUT, se od roku 2007 účastní mezinárodní soutěže Formula Student/SAE. Ta spočívá v zadání fiktivního výběrového řízení na výrobu vozu formulového typu. Monopost má být určen pro víkendového neprofesionálního jezdce, takže musí být levný, spolehlivý a snadno udržovatelný.

Série tisíce kusů

Skupina CTU CarTech pracuje podle Astraverkhaua s rozpočtem přibližně 1,5 milionu korun na sezonu, který vedle finančních prostředků od ČVUT naplňují sponzoři. Studenti mají v soutěži za úkol rovněž vyčíslit hodnotu vozu, pokud by se hypoteticky vyráběl v sérii 1000 kusů. „Loni ta cena byla 23 tisíc dolarů (asi 457 tisíc korun), letos ji zatím neznáme," uvedl.

Vzhledem k tomu, jak studenti postupně ukončují své působení na ČVUT, se každoročně přibližně třetina týmu obměňuje. Absolventům účast v projektu pomáhá při hledání pracovního uplatnění, řekl Astravekhau. „Zaměstnavatelé už tento projekt znají. Vědí, že lidé, kteří jím prošli, umějí řešit problémy způsobem, jaký se v praxi vyžaduje, a mají výborné jazykové znalosti," dodal.

Vedle studentů ČVUT se loni s vlastním monopostem zúčastnil soutěže Formula Student/SAE tým pražské České zemědělské univerzity, který na vývoji prototypu spolupracoval s Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně.

V rámci Formula Student/SAE se pořádá osm jednotlivých soutěží po celém světě. V současné době v seriálů Formula Student/SAE soutěží více než 470 univerzitních týmů z celého světa.