Své stánky rozprostřelo u klubu Cross asi 20 profesionálních kuchařů a 25 amatérů, zejména foodblokerů. Návštěvníkům, kterých se podle odhadu organizátorů sešly asi čtyři tisíce, nabídli třeba burgry, falafely, plněné taštičky, palačinky, ale také třeba sendviče, vína a výběrové čaje. „Mnozí z nich už vyprodali, a teď si tu jen užívají atmosféru," uvedla Menhartová.

Festival měl být původně jen grilování pro kamarády, postupně se ale hlásili další zájemci. „Chtěli jsme, aby lidé předvedli jídlo, které jinde nedostanete," popsala Menhartová.

Festival chce být také maximálně odpovědný, proto bylo jedno ze zadání používat co nejméně plastového a papírového nádobí na jedno použití, veškerý odpad se třídí.

Deset procent z obratu lidem bez domova

Organizátoři pomáhali nezkušeným stánkařům s kalkulacemi cen. Deset procent z obratu dají také stánkaři na sdružení Kuchařky bez domova a Food not Bombs, které pomáhají lidem bez domova.

Právě prezentace těchto sdružení byla součástí doprovodného programu. Návštěvníci se mohli přijít podívat i na přednášky o městském zahradničení. Součástí akce, která potrvá až do ranních hodin, je i hudební vystoupení před klubem. Podle Menhartové je možné, že se zde podobná akce ještě zopakuje.

Čtěte také: Na náměstí Jiřího z Poděbrad vařily kuchařky bez domova