„Většina lidí, když se šla podívat do zahrad Pražského hradu, šla na severní stranu. Myslím, že teď vzniká obrovská příležitost a motivace pro Pražáky i přespolní, aby se sem přišli podívat," řekl na slavnosti k znovuotevření areálu prezident Václav Klaus, který při té příležitosti do Prahy pozval slovinského ministra školství Žigu Turka. Vítaly je postavy převlečené do historických kostýmů, jako například Rudolf II. a jeho múza, nebo Masarykova dcera Alice.

Podle Klause se jedná zřejmě o poslední rekonstrukční počin v jeho pomalu končící desetileté prezidentské éře. „Ještě mě z Hradu nevyhánějte, ještě jsem tady tři čtvrtě roku," dodal pak na dotazy novinářů, kam se chystá po skončení funkčního období.

Jižní zahrady tvoří pás zeleně pod hradem mezi Hradčanským náměstím a vyhlídkou Na Opyši. Plečnik je vybudoval pro prvního československého prezidenta T.G. Masaryka.

Správa Pražského hradu nechala opravit kanalizaci, která před tím byla v havarijním stavu, kvůli čemuž hrozil sesuv zahrady. Změnily se trasy cest, pryč jsou asfaltové povrchy a železobetonový plášť trafostanice. Park má nové trávníky, moderní zavlažovací systém. Zásadní proměnou je pak obnova Plečnikovy velké vyhlídky pod Býčím schodištěm.

Zahrady jsou přístupny denně od 10:00 do 20:00 zdarma. Vejít se do nich dá z Hradčanského náměstí, z vyhlídky Na Opyši nebo po Býčím schodišti z II. hradního nádvoří. Hrad i malostranské podhradí láká k prohlídce i jiných zelených prostranství. Jen kolem hradu tvoří prstenec zeleně šest zahrad.