Tisíce lidí přilákal do pražských Bohnic hudebně-divadelního festivalu Mezi ploty.

Areál se začal plnit v sobotu po poledni s prvními vystoupeními. Jednou z prvních kapel, která nastoupila na pódium před návštěvníky léčebny i její stálé obyvatele, byli pražští Eddie Stoilow nebo rockoví Dilated.

Začátek festivalu ale dílem patřil i amatérským umělcům, například z divadelního souboru občanského sdružení Pohoda, denního stacionáře pro dospělé s mentálním postižením. Pod vedením lektorky Ireny Fajtové sehráli hru O stromu a člověku. „Naši herci mají různá omezení, nejen mentální, ale i fyzické, takže jsem se snažila, abychom neměli moc rekvizit a šlo to jen z nich," řekla Fajtová. „Na začátku někteří klienti neřekli třeba vůbec nic, ale teď se během hraní usmívají, hýbají a mluví. A to je pro mě osobně velký dar, protože vidím, že to má smysl a baví je to," dodala.

Mezi ploty je jedním z mála festivalů, kam s chutí zamíří nejen mladá generace, ale i senioři nebo rodiny s dětmi. Pávě jim patří značná část programu festivalu, ve kterém nechybí například vystoupení kouzelníků, mimů a klaunů nebo výtvarné dílny. „Jsme tady už poněkolikáté a vždycky si to užijeme my i naše děti. A je vidět, že to jde i bez alkoholu," komentoval festival jeden z návštěvníků. Narážel tak na striktní zákaz prodeje a podávání veškerého alkoholu v celém areálu. K mání je maximálně nealkoholické pivo.

Kromě divadla, hudby či autorských čtení známých spisovatelů hostí Mezi ploty také stánky s výrobky chráněných dílen a neziskových organizací, které nabízejí široký sortiment od oděvů přes hračky po keramiku a šperky.