Snad jedinou jistotou je, že vzácná architektonická památka se nachází ve špatném stavu. Ale v současném sporu se objevují rozdílné posudky odborníků - jedni tvrdí, že by se most přes Vltavu spojující Libeň a Holešovice měl zbourat, druzí chtějí Libeňský most zachovat a opravit.

Libeňský most.
Libeňský most nebourejte, píší zastupitelům historikové umění

Náměstek primátorky Krnáčové Petr Dolínek navrhuje demolici, za což čelí kritice opozice i části veřejnosti. V úterý přes agenturu ČTK vzkázal, že za úterním rozhodnutím pražských radních je úmysl dát "čas na odbornou diskuzi".

Letiště ve Kbelích. Ilustrační foto.
Vojenská show na letišti v Kbelích nebude. Může za to spor o Libeňský most?

Ministr kultury v demisi Ilja Šmíd se vložil do sporů kolem Libeňského mostu. Už v minulém týdnu vyzval primátorku Adrianu Krnáčovou, aby se za vlastníka mostu vyjádřila k podnětům zaslaným ze strany Národního památkového ústavu a dalších institucí, které se staví proti zbourání Libeňského mostu. Pražskému deníku to potvrdila mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková a dodala, že teprve na základě odpovědi se ministr rozhodne, jaký další postup zvolí.

Buď se mu bude zdát odpověď z magistrátu dostačující nebo ze své vlastní iniciativy zahájí přezkum rozhodnutí svého vlastního úřadu. Prohlášení Libeňského mostu za kulturní památku je tedy stále ve hře a pokud se tak stane, nebude ho ze zákona možné zbourat.

Libeňský most.
Pražský magistrát: bez provizorního mostu nedojde k demolici Libeňáku

Magistrát se snaží protestující občany uklidnit, že bez provizorního mostu k demolici "Libeňáku" nedojde. Nejasný osud rozděluje současnou vládu nad Prahou. Pro zbourání se vyslovili ve stanovisku zaslaném politikům také zástupci České komory autorizovaných inženýrů a techniků.

Teď si Pražané mohou v rámci výstavy prohlédnout na sloganech, co si myslí jejich spoluobčané. "Dolínku, nesahej mi na most," zní nápis na jednom z transparentů. Ovšem Technická správa komunikací si kvůli mostu nechala zpracovat i výzkum veřejného mínění mezi obyvateli Prahy 7 a 8. Podle něj 57 % chce nový most. Tazatelé z agentury STEM/MARK oslovili 1112 lidí. 

Matěj Stropnický jako obránce Libeňského mostu.
Pražská vláda je v rozkladu. Důvod? Návrh demolice Libeňského mostu