Zahrada vznikla z iniciativy primáře motolské Kliniky dětské hematologie a onkologie, doktora Vladimíra Komrsky, a prostorově navazuje na původní hřiště pro onkologické pacienty, jenž v 70. letech nechal vybudovat profesor Koutecký.

„Účelem terapeutické zahrady pro děti, hospitalizované ve FN Motol, je poskytnout jim alespoň kousek živé přírody v kultivovaném prostředí, aby se mohly proběhnout nebo posedět na lavičce na čerstvém vzduchu a protáhly si svaly na jednoduchých herních prvcích, přiměřených jejich věku a zdravotnímu stavu. Při společných hrách pak budou moci zapomenout na své zdravotní obtíže," řekl Vladimír Komrska.

„Ve FN Motol, která je svým pojetím vysoce účelnou a moderní stavbou avšak, bohužel, také tak trochu „industriální stavbou", takové místo dosud chybělo a jsme velice rádi, že díky Nadačnímu fondu Pink Bubble, a pochopení vedení nemocnice, se je podařilo vybudovat. Věřím, že nemocným dětem přinese mnoho radosti a uspíší i jejich uzdravení," dodal.

Nenáročné herní prvky

Malé děti mají na zahradě k dispozici nenáročné herní prvky sloužící k rozptýlení, protažení, kreativnímu tvoření a uvolnění při dlouhodobé hospitalizaci. Rodiče si mohou odpočinout na lavičkách a pro starší pacienty, které dětské atrakce ven z pokoje už nevylákají, umístili tvůrci do zahrady čtyři jamky takzvaného adventure-minigolfu, speciálně upravené tak, aby na ně mohli i pacienti na vozíku, a plácek pro kroket.

„Naším počátečním záměrem bylo vytvořit opět hřiště pro hematologické a onkologické pacienty, nakonec ale, k naší velké radosti, bude terapeutická zahrada sloužit všem dlouhodobě hospitalizovaným dětem v nemocnici, bez ohledu na diagnózu," uvedla Martina Šmuková.

Prostor je pojatý především jako klidová zóna. Tématem terapeutické zahrady je barevný vesmír, jehož návrh vytvořil výtvarník Lukáš Urbánek alias Doktor Racek, který vymyslel také komiksovou výzdobu v prostorách zahrady.

Významné slevy od dodavatelů

Náklady na vybudování zahrady se vyšplhaly téměř k jednomu milionu korun, přičemž někteří dodavatelé vyšli Nadačnímu fondu Pink Bubble vstříc poskytnutím významných slev, aby se v rámci daného rozpočtu podařilo na terapeutickou zahradu umístit co nejvíce podnětů pro pacienty.

„Za to našim partnerům upřímně děkujeme. Velké poděkování patří také všem dárcům, kteří výstavbu zahrady finančně podpořili symbolickou „adopcí" jednotlivých atrakcí, stejně jako lidem, bez jejichž pomoci by se nepodařilo projekt zrealizovat," dodává Martina Šmuková, ředitelka Nadačního fondu Pink Bubble.

Slavnostního otevření se zúčastnili naši přední sportovci, mezi nimi například Vavřinec Hradilek a po boku manželky Soni se objevil také paralympionik Jiří Ježek, který víc než kdokoliv jiný ví, kolik vůle je potřeba k uzdravení a návratu do běžného života. „Vím moc dobře, jaké myšlenky se dítěti honí hlavou, když musí být dlouhodobě v nemocnici. A tady venku na ně můžete alespoň na chvíli zapomenout," sdělil.

„Zejména pro děti hospitalizované v nemocnici je jakákoliv příležitost k rozptýlení vítanou změnou. A díky této zahradně se mohou v rámci svých možností odreagovat pohybem na čerstvém vzduchu," dodal kajakář Vavřinec Hradilek, který je stejně jako další olympijský medailista David Svoboda patronem České olympijské nadace. „Nejlepší na tom je, že si tu vůbec nepřipadáte jako v nemocnici," doplnil.

Krásný odpočinkový koutek

Vše začalo v sedmdesátých letech, kdy se v prostoru současné terapeutické zahrady podařilo profesoru Kouteckému a výtvarníkům Milanu Váchovi a Rudolfu Riedlbauchovi vybudovat pro dětské onkologické pacienty krásný odpočinkový koutek s kamenným jezírkem a sochami exotických zvířat.

„Řadu let jsem se domníval, že plastiky zvířat vzaly za své při rekonstrukci budovy FN Motol, a bylo mi to líto. Až tu mě letošního léta vyzval kolega primář Komrska, abych se s ním šel na něco podívat. Netušil jsem na co, ale moje následné překvapení bylo veliké. Hřiště znovu ožilo a může zase sloužit našim svěřencům, tentokrát nejen z naší, ale i z ostatních dětských klinik. A pacienti se mohou nadále těšit i z kamenných exotických zvířat. Vyjadřuji upřímnou vděčnost Nadačnímu fondu Pink Bubble, který obnovení hřiště zajistil finančně i fyzicky, děkuji všem, kteří mají na tak bohulibém skutku podíl. Posiluje to ve mně víru a přesvědčení, že dobří lidé ještě žijí," uvedl Josef Koutecký, emeritní přednosta Kliniky dětské hematologie a onkologie FN Motol.

Čtěte také: Nejen pacienti si mohou dopřát rozcvičku na čerstvém vzduchu