Smlouva zajistí obnovu části už dosluhující komunikační obranné infrastruktury, uvedl Medek. Výstavba komplexní technologie globální datové sítě podle něj v této první etapě bude stát 477 milionů korun.

Ministerstvo obrany.
Pamětníci si na ministerstvu obrany připomněli Pražské povstání

Smlouva je uzavřena s rozšířenou pětiletou zárukou

„Po téměř deseti letech plánování a příprav byla uzavřena zásadní smlouva, která umožní zahájit budování spolehlivé a bezpečné armádní datové sítě, odolné proti vnějším i vnitřním kybernetickým útokům," uvedl Stropnický.

Podle Medka je smlouva se společností ATS - Telcom Praha uzavřena s rozšířenou pětiletou zárukou a s následnou technickou podporou. Na začátku loňského roku ministerstvo obrany předpokládalo, že smlouva bude uzavřena do půl roku a první etapa bude stát 227 milionů korun.

Martin Stropnický
Firma obdarovala ANO, poté vyhrála u ministerstva obrany zakázku na vesty

Technologie splňuje parametry Carrier Grade

V rámci soutěžního dialogu byli podle Medka osloveni nejvýznamnější výrobci datových technologií z bezpečných zemí. Zároveň byli vyzváni, aby realizace smlouvy byla svěřena do rukou českých dodavatelů, kteří splní podmínky ochrany utajovaných skutečností.

„Technologie, splňující parametry Carrier Grade (vysoká spolehlivost, výkonnost a dostupnost), přináší do resortních sítí novou dimenzi - vysokou prostupnost a kybernetickou bezpečnost pro provozování resortních komunikačních a informačních systémů," dodal Medek.

Ilustrační foto
O zakázky ministerstva obrany se prý 'ušpinilo' osmnáct lidí

Podle dřívějších informací se nová datová síť stane základním komunikačním prvkem pro systémy ozbrojených sil. „Globální datová síť" nahradí nynější technologicky i provozně zastaralou "Celoarmádní datovou síť", která byla uvedena do provozu před více než 15 lety.