I ve státní svátek si Pražané nakoupí. Zákaz se totiž netýká malých obchodů, čerpacích stanic, obchodů v nemocnicích a prodejen na letištích a nádražích.

Řetězec chce otevřít supermarkety v blízkosti metra  

Právě poslední výjimky chce využít společnost Albert. Přestože většina jejích prodejen bude 28. října uzavřena, pět prodejen by mohlo zákazníky v Praze přivítat. „Jedná se o malé supermarkety v těsné blízkosti metra Anděl, Muzeum, Můstek a Náměstí Míru," uvedl mluvčí obchodního řetězce Jiří Mareček. Jen poslední z nich je ale menší než dovolených 200 metrů.

Trik je v tom, že obchodní řetězec využije definice v zákoně o drahách, podle níž metro spadá pod železnice. A právě ve vestibulech metra se prodejny nacházejí.

Je rozdíl mezi železniční stanicí a metrem 

Podle ČOI prodejnám hrozí pokuta, pokud nezavřou. „Zastávku metra nelze chápat jako železniční stanici, neboť na železniční stanici jsou kladeny odlišné požadavky než na stanici metra, a to na základě vyhlášky ministerstva dopravy," vysvětlil mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Rozlišují se pojmy železniční stanice a stanice a nelze je zaměňovat. Nyní je možné, že Albert na upozornění ČOI zareaguje a své prodejny nakonec neotevře.

V obchodě budou atrakce 

S dalším způsobem, jak se vyhnout pátečnímu zavření, přišlo obří hračkářství Hamleys. „My budeme mít v zákonem určených dnech otevřeno s tím, že nebude probíhat prodej a atrakce v našem obchodě budou zdarma," uvedl ředitel Hamleys Pavel Čmelík. Návštěvníci by si tak mohli zboží jen prohlížet.

„Dokud nebudou prodávat, tak jim to zákon nezakazuje. Pokud by však došlo k prodeji byť jediného zboží, tak už porušili zákon," řekl Fröhlich.

Kina a kavárny otevřou, supermarkety ne 

OC Arkády Pankrác zůstanou v pátek zavřené. V ostatních obchodních centrech se lidem uzavřou jen velké prodejny. Kina, restaurace a menší obchody budou v provozu.

„V Quadriu zavře sedm prodejen. Zbylých 47 obchodních jednotek otevře podle obvyklé otevírací doby platné pro víkendy a státní svátky," řekl mediální zástupce centra Daniel Sommer. Stejně tomu bude i v dalších pražských centrech. Palladium kupříkladu otevře zhruba pětinu z celkového počtu tamních obchodů.

V Maďarsku podobný zákon zrušili 

Zákon schválila vláda jako podporu pro zaměstnance supermarketů, aby mohli trávit více času s rodinou. Proti se ohradili developeři či obchodníci, podle kterých jde o diskriminaci části podnikatelů. Zároveň je podle nich zákon napsaný špatně a neřeší detaily, jako je třeba výpočet plochy, kterou prodejna zabírá.

Maďarský parlament nedávno obdobný zákon zrušil, zhruba po roce fungování. Tamní zákaz prodeje se nelíbil podnikatelským svazům ani odborům, které poukazovaly na ztráty tisíců pracovních míst.

Zákaz prodejeV pátek poprvé obchodníci poznají na vlastní kůži účinky zákona o zákazu prodeje ve vybraných státních svátcích. Všechny prodejny s plochou větší než 200 metrů čtverečních nebudou smět prodávat. Za neuposlechnutí jim hrozí pokuta až milion korun. Při opakovaném porušení až pětinásobná suma.

Uzavření obchodů ve státní svátek. Infografika. Zdroj: Redakce

Čtěte také: V pátek zavřeno. Nekoupíte rohlík 
ani auto, do kina můžete