V případě úspěchu by nová hnutí mohla zcela přepsat politickou mapu dosud voličsky poměrně konzervativní Prahy. Větší množství politických uskupení ale může vést k roztříštěnosti pražského zastupitelstva.

Vysokými cíly se netají Starostové pro Prahu (SPP). „Máme ambice být nejsilnější stranou pražského magistrátu," řekl ČTK starosta Prahy-Kolodějí Zbyněk Passer. Strana vznikla loni na jaře jako hnutí starostů malých městských částí, podle Passera ale za minulé měsíce angažovala „velmi zajímavé osobnosti z politiky i veřejného života".

„Nejsme jen hnutí malých starostů, máme zastoupení v drtivé většině velkých městských částí," poznamenal. Konkrétní jména zatím zveřejnit nechce. V kuloárech se mluví o tom, že strana oslovila řadu úspěšných komunálních politiků.

Passer tvrdí, že z SPP chce vybudovat čistě pražskou stranu, která se bude zabývat pražskými tématy. Netají se kritikou minulých i současných poměrů na pražském magistrátu a slibuje „rozhýbání Prahy". Voličům chce nabídnout konkrétní kroky v jedenácti oblastech. Jedním z nich má být vytvoření sněmu pražských starostů, který by se stal protiváhou radě a zastupitelstvu. Sněm by měl mít pravomoci zamezit některým rozhodnutím rady.

Finance od jednoho z nejbohatších Čechů

SPP se může opírat o finanční zázemí rodiny Passera. Jeho bratr Radim, vlastník developerské společnosti Passerinvest, patří mezi nejbohatší Čechy. Finance na politiku chce Passer shánět i od větších a středních firem, kterým se nelíbí současné pražské podnikatelské prostředí. Oslovil je prý již na sponzorských večeřích.

Úspěch z podzimních sněmovních voleb chce zúročit hnutí ANO 2011. V Praze strana získala více než 16 procent hlasů a byla za TOP 09 druhou nejúspěšnější. Podle webových stránek již má vytvořenou organizační strukturu v drtivé většině velkých městských částí. I její zástupci měli oslovit řadu pražských politiků. V jejich snaze jim pomohly právě úspěšné volby, po kterých údajně někteří oslovení politici přehodnotili svůj dosavadní zdrženlivý postoj. Přestoupit do ANO mělo i několik bývalých členů ODS.

Předseda pražské organizace ANO 2011 Jiří Holeček ČTK řekl, že konkrétní kandidáty nebo lídra do voleb zatím strana neurčila. Poznamenal, že hnutí připraví speciální program jak pro magistrát, tak pro jednotlivé městské části.

Vytlačit bezdomovce, přilákat živnostníky

Nová politická strana Občanská konzervativní strana (OKS) vznikla kolem bývalého poslance a radního hlavního města Jiřího Janečka, dlouholetého člena ODS. Janeček by se měl stát jejím lídrem a kandidátem na primátora. Mezi programovými cíly Janeček vytýčil například omezení administrativy tím, že se zmenší počet městských částí, v dané lokalitě by mělo zůstat pouze kontaktní centrum.

Ze starostů městských částí by OKS chtěla vytvořit poradní orgán vedení města. Vytvořit chce podmínky k návratu drobných živnostníků do centra města nebo vytlačit prostituci, drogy a bezdomovce z centra metropole.

O úspěch v pražských volbách se chtějí pokusit i další politici, kteří kandidovali ve sněmovních volbách jako Janeček za Hlavu vzhůru. Hnutí PRO, které nahradilo Uzdravme naší politiku, si na sobotním sněmu zvolilo nové vedení. Předsedou se stal Jiří Baumruk, bývalý sportovní komentátor. Za nejdůležitější vedení hnutí považuje zlepšení politické kultury a zvýšení důvěryhodnosti politiků. Podle informacíČTK by v organizaci měli figurovat především politici z Prahy 4, 5 a 8.

Ke vzniku další strany je blízko v Praze 10, spojit by se v ní mohli bývalí členové ODS, kteří v minulosti v městské části působili.