„Šel jsem na vánoční trhy ke kulturnímu domu. Jakmile jsem ale přešel práh domu, už jsem byl na zemi. Naštěstí ale bez následků," popsal senior. Bez následků byl podle Františka Brabce i jeden z kolemjdoucích, který vedle něho uklouzl. „Pán měl berle a šel velmi pomalu. V jednu chvíli se mu ale na chodníku, který spíše připomínal jedno velké kluziště, berle rozjely a rázem byl na zemi. Tak jsem mu pomohl vyškrábat se nahoru."

Kritický stav chodníků na severu Prahy potvrdil Deníku i stánkař Marek Delong, který byl na místě už od časného rána. „Stojím tu už několik hodin. A za každou hodinu jsem napočítal minimálně dva až tři lidi, kteří skončili na zemi. A nejen senioři, ale i mladí lidé." Ne všichni Pražané měli ale tolik štěstí, že jejich víkendová vycházka skončila bez úrazů.

Úrazů jako jindy za dva týdny

„Za sobotu jsme ošetřili 104 lidí, kteří upadli na náledí. To je zhruba stejné množství jako za předchozí dva týdny," řekla Pražskému deníku Jiřina Ernestová, mluvčí pražské záchranné služby.

O víkendu se nezastavili ani doktoři z úrazové ambulance Nemocnice Na Bulovce. „Máme zhruba o padesát procent více pacientů než obvykle. Mezi nejčastější úrazy patří zlomeniny předloktí a kotníku," sdělil mluvčí Bulovky Martin Šalek.

Lékaři ošetřovali hlavně seniory

Mezi nejčastější pacienty patřili hlavně senioři. „Je pravda, že v převážné většině případů u pádů na chodník šlo o seniory," potvrdila Jiřina Ernestová. Ta také zdůraznila, že pro starší obyvatele představuje jakákoli zlomenina nebezpečné zranění.

To si vyzkoušela před pár lety na vlastní kůži i seniorka Jana Dolejšová. „Zlomenou ruku jsem měla v sádře hodně dlouho. Jakmile člověk dosáhne určitého věku, všechno se hojí déle. A někdy se k tomu přidávají i další komplikace," svěřila se Deníku pětasedmdesátiletá seniorka.

Problémy s náledím netrápily jen chodce, ale i motoristy. „Několikanásobně oproti průměru přibylo dopravních nehod. Za sobotu jsme měli nahlášeno 120 dopravních nehod. V neděli ale začalo tát, takže nehod bylo jako o běžném víkendu, kolem třiceti," řekla včera Deníku policejní mluvčí Eva Kropáčová.