Průvod na a z Albertova pak magistrát povolil aktivistovi iniciativy Proti projevům nenávisti Janu Cemperovi, který má zamluvené i Hradčanské náměstí.

Albertov býval tradičním místem, kde si vysokoškolští studenti tyto historické události připomínali. Loni se to změnilo, protože kvůli shromáždění Bloku proti islámu za účasti prezidenta Miloše Zemana studenti na toto místo nesměli.

Hned po půlnoci

Univerzita tomu pro letošek chtěla všemi silami zabránit a podala oznámení bezprostředně po půlnoci úterního dne, kdy bylo poprvé možné žádat. „Máme záznamy z času 0:00:00 a tří a šesti vteřin po půlnoci," řekl Zima. Aby byl úspěch pojištěn, žádosti totiž podaly také různé fakulty.

Mluvčí magistrátu Vít Hofman dopoledne avizoval, že konečné vyhodnocení pořadí oznámení na akce naplánované na 17. listopadu bude ve středu 18. května. Nakonec ale magistrát zveřejnil seznam už v úterý vpodvečer.

O Albertov měl zájem i Cemper, který chtěl na Albertově uspořádat akci mimo jiné na protest proti politice prezidenta Miloše Zemana. Cemper podle svého vyjádření nyní vítá, že se Albertov 17. listopadu „ponese v akademickém duchu".

Kultý stůl

Iniciativa Proti projevům nenávisti by podle něj ráda svolala kulatý stůl, aby se akce na Národní třídě, Václavském náměstí a jiných místech vzájemně doplňovaly, nikoliv si konkurovaly. „V podvečer plánujeme protest proti politice Miloše Zemana na Hradčanském náměstí, která by mohla spojit všechny lidi, co se akcí 17. listopadu účastní," uvedl.

Uhájit tentokrát Albertov pro studenty se snažila také Studentská komora Rady vysokých škol. Její místopředsedkyně Barbora Stuhlová řekla, že oznámení jako zástupkyně studentské komory podala na svou osobu v první minutě po půlnoci.

Univerzita chce s různými studentskými spolky při tvorbě programu spolupracovat. „Teď to začneme plánovat. Možná uspořádáme i podvečerní studentský happenning," poznamenal Zima.

Enormní zájem

Nejen na Albertově, ale obecně je o pořádání akcí 17. listopadu v Praze enormní zájem. „Již evidujeme velké množství oznámení, nyní jistě desítky. Dost z nich bude ovšem duplicitních, neboť byly zasílány různými cestami," řekl Hofman.

Magistrát oznámení průběžně vyhodnocuje a pro konečné pořadí musí vyčkat, než se na úřad dostanou oznámení ze všech komunikačních kanálů.

Po určení prvního oznamovatele se bude magistrát snažit o dohodu mezi svolavateli akcí na totéž místo, případně jim navrhne jiné místo. Pokud dohoda nevznikne, bude později oznámené shromáždění zakázáno.

Čtěte také: Děkan: Studenti i učitelé ztratili letos na Albertově svobodu