Podle senátorů z podvýboru pro sport by měl Štech vyplatit sportovcům zálohy ve výši tří čtvrtin dotací poskytnutých loni. Měl by tak vyřešit finanční tíseň, kterou sportovcům způsobilo zastavení některých dotačních programů kvůli podezření z jejich zneužívání. Senátoři dnes Štecha také vyzvali k vytvoření komise, která by o dotacích rozhodovala průhledněji.

Jmenování Stanislava Štecha ministrem školství
Zeman jmenoval Štecha, ten vystřídal Valachovou

Nový ministr při uvedení do úřadu také zopakoval, že odmítá úpravy kariérního řádu učitelů, jak je navrhl Senát. Sněmovna o řádu bude hlasovat v úterý. Štech pokládá za nepochopitelné například zrušení některých specializovaných učitelských pozic, které jsou ve školách léta.

Podle premiéra Sobotky by se nový ministr školství měl do podzimních sněmovních voleb zabývat třemi hlavními úkoly. Prvním je jednání o rozpočtu a požadavcích vysokých škol na navýšení financí.

Stanislav Štech
Stanislav Štech: Ředitelé škol jsou v těžší pozici než před 25 lety

Druhým úkolem by mělo být zajištění rychlého čerpání operačního programu Věda, výzkum a vzdělávání, aby se nemusely vracet evropské dotace v příštích letech. Jako třetí téma Sobotka uvedl podporu sportu.

Valachová v úterý při bilanční tiskové konferenci zmínila v souvislosti s nástupem nového ministra rovněž plán debyrokratizace školství. Štech řekl, že se bude snažit o odlehčení, ovšem o nějakém celkovém bombastickém plánu mluvit nelze. Bylo by to podle něho příliš troufalé.