„Propracovaný systém, který fungoval roky, jsme převedli do uživatelsky komfortnějšího způsobu, aby pracovníci měli před sebou kompletní informace z celé Prahy, což dosud nebylo,“ řekl náměstek primátora pro bezpečnost Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu). Podle něj nový systém zabrání například situaci z roku 2002, kdy se při povodních dostala voda do metra. 

Velkoplošná stěna a 4500 kamer

„Bezpečnostní situace před deseti lety byla úplně jiná než dnes. Ve světě se podmínky celkově zhoršují, potřebujeme být na to připraveni a mít dostatečnou techniku a kvalifikované lidi,“ dodal Hlubuček. 

Hlavní změnou střediska je nová velkoplošná stěna z LCD obrazovek, na niž si pracovníci mohou promítat obraz z kterékoliv ze čtyř a půl tisíce kamer umístěných po Praze. Každé natočení či přiblížení kamery systém zaznamenává, což brání zaměstnancům štábu citlivé záznamové zařízení jakkoliv zneužít. Rekonstrukcí prošla také vedlejší zasedací místnost, kam se nyní vejde 25 osob. 

Zloděj v bytě.
Sám doma a na kameře. Zloděj šmejdil v bytě, když byli majitelé na dovolené

A jak probíhá práce ve štábu? Prakticky nonstop zde sedí nejméně pět lidí. Kromě práce s kamerami vyhodnocují také informace od dopravního podniku či Pražské vodohospodářské společnosti a dalších organizací. „Pokud bude vyhlášena mimořádná situace, prázdné stoly okamžitě obsadí další pracovníci,“ vysvětlil ředitel odboru bezpečnosti Josef Macháček.

Digitální povodňový plán předpoví situaci

V krizovém štábu jde především o výměnu informací. „Ta probíhá hlavně telefonicky, sdílíme i mapové databáze. Například při povodních pracujeme s digitálním povodňovým plánem, který dokáže nasimulovat situace v budoucím čase,“ dodal Macháček.

Štáb tvoří zástupci složek integrovaného záchranného systému, náměstek pro bezpečnost, ředitelka magistrátu a primátor. Podle situace mohou být přizváni další odborníci. 

Protipovodňová vrata na Čertovce.
Praha se bojí ničivých povodní. Opraví zábrany v centru a má i další plány

Město také letos investuje 40 milionů korun do nových kamer. Postupně chce mít v celém městě digitální kamery, které jsou zatím pouze v centru. Ve zbývajících částech města jsou totiž analogové, se kterými není tak snadná manipulace. 

„Díky čtvrtletnímu monitoringu z kamer se daří objasňovat spoustu trestných činů, v monitorovaných oblastech se kriminalita snižuje,“ říká Hlubuček s tím, že Praha je dlouhodobě vyhodnocována jako jedno z nejbezpečnějších měst na světě.

Metro linka C - ilustrační foto.
Vlaky metra od Siemensu půjdou na „generálku“, vagony budou hlídat kamery