Pořadatelé se totiž nechali inspirovat novým letopočtem a bude ji tvořit devět obrazů. Symbolická je i délka celé světelné show, která rozsvítí nejen celou Letnou. Dozvuky světel totiž potrvají přesně 999 sekund.

Ohně čtyř kontinentů

„Jedná se o prezentaci tradiční podoby ohňostrojů ze zemí čtyř kontinentů – Evropy, Asie, Afriky a Ameriky. Ohňostroj se bude skládat z devíti obrazů, které budou reprezentovat Francii, Itálii, Německo, Španělsko, Portugalsko, Jihoafrickou republiku, Japonsko, Kanadu a Mexiko. Každý z devíti obrazů bude trvat přesně 99 sekund. Ohňostroj odstartuje 19 sekundovým preludiem a ukončí ho 89 sekundové finále v českém duchu,“ vyjmenoval David Frodl, který zastupuje společnost Flash Barrandov SFX, jenž světelnou podívanou nad metropolí připraví.

„Při přípravách jsme kladli důraz na souznění charakterů daných zemí s tempem, barevnými kombinacemi, ale i zákonitostmi historických odlišností ohňostrojného umění,“ přibližuje hlavní designér Jaroslav Štolba.

V přímém přenosu

Ohňostroj pořadatelé odpálí od metronomu na Letenské pláni ve čtvrtek v osmnáct hodin. Viditelný bude na několik kilometrů, nejlepší výhled bude tradičně z Dvořákova nábřeží a z okolí nemocniceNa Františku. Zájemci si ho ale budou moci vychutnat i přímo z tepla domova. Přímý přenos totiž mohou sledovat na webovém portálu hlavního města www.praha.eu.

Různobarevné variace vyjdou stejně jako loni na 1,5 milionu korun. Radost z něj ale pravděpodobně nebudou mít řidiči. Kvůli ohňostroji totiž budou uzavřeny od 17.40 do 18.30 některé ulice a nábřeží právě kvůli lidem, kteří budou show přihlížet. Omezen bude i provoz tramvají.

Novoroční ohňostroj 2009

  • Prelude (19 sekund) – česká trikolora
  • Německo (99 sekund) – tiché blikající efekty, třpytky, křížky, žlutá, červená, zlatá, stříbrná
  • Itálie (99 sekund) – opakovací pumy, dynamické efekty, italská trikolora
  • Francie (99 sekund) – tiché padající listí, kometová světla, francozská trikolora
  • Japonsko (99 sekund) – rozměrné efekty, pomalé tempo, zlatá, modrá, stříbrná
  • Mexiko (99 sekund) – hvízdavé, prskavé a další zvukové efekty, zelená, bílá, červená, multikolor
  • Španělsko (99 sekund) – španělské vířivé motýlí efekty, stříbrná, červená, oranžová, fialová
  • Portugalsko (99 sekund) – rytmická akustická část, červená, zelená, stříbrná
  • Jižní Afrika (99 sekund) – geometrické efekty, palmové stromy, zelená, stříbrná, multikolor
  • Finále (89 sekund) – Brokáty pro císaře Rudolfa II., duha, česká trikolora, zlatostříbrný bro­kát