Vedení městské části zde představí všechny ideové návrhy na řešení úprav Karlova náměstí, kterých je celkem 22. Výstava potrvá až do 1. února. Poté se přesune do budovy úřadu Prahy 2 na Mírovém náměstí, kde bude instalována až do konce března.

„V průběhu výstavy máme pro návštěvníky připravenou anketu, v níž budou moci obyvatelé vyjádřit své názory nejen k soutěžním návrhům, ale i k problémům Karlova náměstí,“ sdělil architekt Václav Vondrášek (ODS), zástupce starostky.

Vše projednají s lidmi

Městská část si je vědoma, že jakákoli změna podoby náměstí je velmi zásadní záležitostí pro celou Prahu, proto chce vše předem důkladně projednat.

„Karlovo náměstí je jedno z nejvýznamnějších v České republice. Nyní máme k dispozici ideové návrhy z veřejné soutěže, které jsou hodně různorodé. Nyní bude následovat anketa návštěvníků výstavy a v březnu zahájíme veřejnou diskuzi mezi občany, kterou nám zajistí specializovaná firma. Až budeme mít všechny tyto podklady zpracované, pokročíme dál,“ řekla starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS).

Ještě v příštím roce by tak mohla radnice stihnout zadat veřejnou zakázku na vypracování projektu na rekonstrukci náměstí.

Chtějí vytlačit narkomany

Současná podoba Karlova náměstí nahrává tomu, aby se zde scházeli například narkomani, či bezdomovci a další problémoví lidé. „I proto jsou lidé s podobou náměstí velmi nespokojeni. Je to problémová oblast, kam každodenně posíláme městskou policii. Někteří lidé raději náměstí obchází, než aby jím prošli,“ pokračovala starostka.

Radnice chce ale přímo na náměstí vrátit život. „Mělo by se z něj stát místo, kam budou lidé rádi chodit, posedět se svými známými či se jen tak projít,“ přeje si Jana Černochová. Aby se takové změny docílilo, muselo by se náměstí hodně otevřít, to znamená zbavit ho velkého množství stromů, což by ale mohla být nepřekonatelná překážka.

Problém je doprava

Na druhou stranu někteří lidé by celé náměstí obehnali velkými keři tak, aby se ukrylo před okolní dopravou.

„Právě doprava je další obrovskou překážkou. Náměstí je dnes v podstatě rozděleno do třech částí. V době, kdy bylo náměstí předěláno podle návrhu Františka Josefa Thomayera, nikdo nepočítal s tím, jaké budou nároky po sto letech. Vyřešit novou podobu náměstí v souvislosti s dnešní dopravní situací bude zřejmě nejobtížnější úkol. Musíme si uvědomit, že jsou zde obrovsky vytížené ulice Ječná a Žitná,“ konstatoval zástupce starostky Jiří Paluska (ODS).

O výstavu, která začíná v úterý 23. prosince v Novoměstské radnici bude zřejmě veliký zájem. Všichni lidé, kterých se Deník dotazoval, potvrdily, že se půjdou podívat. „Určitě výstavu navštívím po novém roce a určitě se také chci vyjádřit k jeho podobě pomocí avizované ankety,“ uzavřel Adam Konrád z Prahy 2.

Karlovo náměstí, lidově Karlák, dříve Dobytčí trh, je největší náměstí v České republice a jedno z největších v Evropě, jeho rozloha je 80 550 m2. Nese jméno po Karlovi IV., který ho založil. Náměstí je obdélníkového tvaru, s poměrem stran zhruba 1:2, většinu jeho plochy tvoří sad, od 60. let 19. století. Náměstí vzniklo při výstavbě Nového Města, mělo se stát jeho hlavním veřejným prostranstvím. Do roku 1789 se uprostřed něj nacházela gotická církevní stavba Kaple božího těla. Současný název má až od roku 1848, do této doby neslo název Dobytčí trh. Tramvajové spojení zde existuje od konce 19. století, stanice metra byla otevřena roku 1985.