Krnáčová zároveň spolu s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO) představila projekt, v rámci kterého začne farmářské tržiště na náplavce namísto jednorázových kelímků používat zálohované nádoby na více použití. První fáze revitalizace náplavek skončí příští rok v dubnu a vyjde na 225 milionů korun.

Práce na Rašínově, Hořejším a Dvořákově nábřeží začaly letos na jaře. Město nejprve provedlo zasíťování náplavky a kobek na Hořejším nábřeží na smíchovské straně řeky, nyní se pracuje na přestavbě kobek. Ty největší na nejnavštěvovanějším Rašínově nábřeží se začnou předělávat v říjnu a jejich přestavba potrvá zhruba tři až čtyři měsíce.

Loupáním kůry z kmenů pro stavbu voru začala 17. září 2018 na náplavce na Rašínově nábřeží v Praze akce nazvaná Vodní doprava na řece Vltavě před 100 lety. Organizátoři chtějí návštěvníky seznámit s historií vorařství a šífařství.
Na pražskou náplavku připlula replika historického šífu. Požehná jí kardinál

Radní tento týden schválili metodiku, podle které bude do uvolněných prostor hledat provozovatele. V budoucnu by v kobkách podle magistrátní koncepce měly vzniknout kavárny, výstavní prostory či toalety. Kvůli opravám musely na jaře dočasně zavřít tři provozovny, které kobky využívaly, například bar, servis a půjčovna kol Bajkazyl. Ten by se měl po opravách do prostor vrátit.

Praha ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí se také dohodla s firmou Archetyp, která na Rašínově nábřeží provozuje farmářské trhy, na používání vratných kelímků s padesátikorunovou zálohou. Akce je součástí kampaně ministerstva, kterou chce bojovat proti nadměrné produkci plastového odpadu. V sobotu budou pracovníci ministerstva projekt propagovat přímo na náplavce, kde lidé po vyplnění dotazníku dostanou také nádobu na horké nápoje.

Pivo na Náplavce. Pivní festival malých a středních pivovarů.
OBRAZEM: Pivo na Náplavce opět chutnalo

Kurátor pražských náplavek Jiří Sulženko, který má na starost jejich rozvoj, k tomu doplnil, že k farmářským trhům se postupně připojí i další provozovatelé stálých podniků i jednorázových akcí. Městská firma TCP, která náplavky spravuje, je bude k používání vratných kelímků smluvně zavazovat.

Pražské náplavky jsou zvláště v létě oblíbeným cílem Pražanů i návštěvníků Prahy. Po pravém břehu navíc vede páteřní cyklostezka A2. Kromě nedostatečného sociálního zázemí a chybějících odpadkových košů si návštěvníci dlouhodobě stěžují především na parkující auta a na konflikty mezi chodci a cyklisty. Části obyvatel Podskalí se také nelíbí hluk v nočních hodinách.

Náplavka. Rašínovo nábřeží.
Omezení na pražských náplavkách. Město zahajuje jejich revitalizaci