Tedy festivalu jídel, jejichž jídlo je nedílnou součástí. Vzápětí každý přišel na to, že mléko a mléčné výrobky do kuchyně patří. A to tak, že je každý kuchař používá celý den.
Mléko a mléčné výrobky jsou v kuchyni nerozlučnými přáteli
„Mléko a mléčné výrobky jsou v kuchyni kuchařovými nerozlučnými přáteli," říká Pavel Suchánek ze společnosti alakarte.cz, která gastronomické festivaly tradičně pořádá.
Festival MilkParade, v němž nabízí vybrané restaurace tříchodová menu v cenách za 290, 390, či 490 korun začal 20. května a potrvá do 9. června. Zajít na oběd či večeři, jejíž součástí jsou mléčné produkty, lze jedině tak, že se zájemce objedná přes web www.alakarte.cz. Na tomto webovém portálu najdete také kompletní menu všech zúčastněných restaurací.
„Do festivalu se zapojilo 19 pražských restaurací, dvě ostravské, po jedné ve Starých Splavech, Brně a Berouně," podotkl Pavel Suchánek.
V mléce pošírovaný filet z bílé tresky
Nabídka jídel je rozmanitá, například v pražské restauraci La Papillon jako hlavní chod servírují v mléce pošírovaný filet z bílé tresky s pyré z černé mrkve a s jarní zeleninou. „Jako předkrm v rámci menu nabízíme jemný kozí sýr obalený v poraženém kokosu s chilli vlasy a malým salátem," podotkl šéfkuchař restaurace Martin Ševít.
To známý Jaroslav Zahálka, šéfkuchař pražské restaurace Mood připravuje jako hlavní chod vepřovou panenku obalenou ve slanině ozdobenou houbovou pěnou podávanou s ravioli plněnými ricottou a se šalvějovým máslem.
Kompletní menu zúčastněných restaurací najdete na webovém portálu. Festival MilkParade je součástí projektu Bílé plus, který je projektem Agrární komory ČR a je financováno ze zdrojů Evropské unie.