„V Praze jsem poprvé a jsem z ní nadšená. Jsem také mile překvapená, kolik je zde v Troji exponátů z mé rodné země. Jsem ráda, že zde pěstují i nové druhy rostlin, které objevili zaměstnanci této zahrady spolu se svými vietnamskými kolegy právě u nás ve Vietnamu. Vážím si práce českých i našich odborníků a doufám, že bude Čechy vietnamská flóra zajímat i nadále," uvedla ve středu první dáma Vietnamu Mai Thi Hanh.

Druh Arisaema claviforme objevila česko-vietnamská skupina botaniků pouze na jediném místě přírodní rezervace Hon Ba. Nyní je však tato vzácnost k vidění také v trojské botanické zahradě. „Pěstování nově objevené rostliny není obtížné, a tak doufáme, že se stane ozdobou expozic horské části skleníku Fata Morgana," upřesnila Romana Rybková, kurátorka tropických rostlin.

Při oficiální návštěvě vietnamského prezidenta navštívila první dáma Mai Thi Hanh pražskou botanickou zahradu. V tropickém skleníku zasadila rostlinu Arisaema claviforme.

Objev česko-vietnamského týmu

V rámci několikaletého výzkumu došlo i k objevu nové orchideje Vanilla atropogon. Podle Rybkové jde o liánovitou orchidej, která dorůstá asi pěti metrů.

„Proplétali jsme se houštinami a objevili jsme tuto nenápadnou rostlinu, která schovává květy v hustém porostu na břehu řeky. Jelikož má pysk porostlý chomáčem nápadných tmavých chlupů, dostala po nich i své jméno. Pogon znamená plnovous, atros je tmavý," doplňuje Rybková.

Zajímavý je i fakt, že přesně o 50 let dříve byla na stejném místě v údolí u řeky objevena a popsána Vanilla yersinii. Ani o této vanilce se mnoho neví, není známá její fotografie a existují pouze tři herbářové položky v pařížském herbáři.

Čtěte také: Pražští botanici objevili ve Vietnamu nový druh orchideje