Projekt družstevního bydlení s městskou podporou, včetně parametrů a právních náležitostí, schválila magistrátní koalice koncem loňského roku. Podle radní Hany Kordové Marvanové (Spojené síly / STAN), která má přípravu na starosti, jde o „nejrychlejší řešení“ nedostatku cenově dostupných bytů na trhu. Politička tvrdí, že ceny družstevních bytů mohou být až o třetinu levnější oproti těm tržním.

„Jde o reakci na neudržitelnou situaci nedostupnosti bydlení, když zvlášť v Praze roste cena závratným tempem – zhruba šestkrát rychleji než příjmy. Od schválení projektu město ve spolupráci s Pražskou developerskou společností pracovalo na vytipování vhodných pozemků. Jako první nejvhodnější lokalita se jeví právě Radlická, kde už máme připravenou studii a představu, jak by ty bytové objekty měly vypadat,“ konstatovala Marvanová.

Na základě nyní schváleného záměru vzniknou všechny potřebné právní dokumenty včetně stanov družstva, cenového odhadu městského podílu nebo podkladů k vyhlášení soutěže, aby mohl být příští rok vysoutěžen partner pro založení bytového družstva.

Ilustrační foto
Nájemních bytů v Praze rychle ubývá. Mohou za to vysoké ceny bytů i zájem

Hana Marvanová neprosadila projekt bez problémů. Loni v létě ho většina koalice při hlasování radních odmítla. Adam Zábranský (Piráti) měl například námitky proti možnosti, že družstevníci městské pozemky v budoucnu odkoupí. Zapochyboval i o tom, jestli na byty z projektu skutečně dosáhne „střední třída“, tedy rodiny s malými dětmi či senioři, jak tvrdí Marvanová.

Většinu neshod se podařilo vyřešit. Jedna ze starších výtek Zábranského v podobě „přibírání“ dalších subjektů do družstev nicméně zůstala. „Vůbec nechápu, proč je vytvářena takováto složitá konstrukce, když by stačilo, aby si město vysoutěžilo někoho, kdo mu postaví bytový dům, a družstvo zakládalo až s konkrétními družstevníky,“ upozornil Zábranský už loni na jaře.

Podle Marvanové je nicméně třeba pasivně nepřihlížet dlouhodobému trendu zdražování bydlení. „Praha podporuje i veškeré legislativní kroky, které by pomohly urychlení výstavby. Věřím, že je nová vláda podnikne. Jako rychlou pomoc ale vnímáme obnovení masivnější výstavby družstevních bytů, která může být levnější,“ zdůraznila.

Ilustrační foto.
Pražští pejskaři si kvůli centrálnímu registru psů připlatí

Jako další benefit projektu zmiňuje jeho „advokátka“ družstevní podíl Prahy na asi třetině bytů postavených v rámci tohoto systému. „To pomůže zvrátit trend zmenšování městského bytového fondu a těžit z toho budou profese klíčové pro chod města jako jsou učitelé, hasiči, policisté atd. Spolupracujeme i s dalšími městskými částmi, kde připravujeme rovněž založení bytových družstev. Ve fázi příprav jsme momentálně s městskou částí Praha 12 a zájem projevily i městské části Praha 10, Praha 13 a Praha 8,“ dodala.