První „metou“ je vytvoření čtyř desítek elektráren během příštího roku. V budoucnu se bude nová organizace věnovat i výrobě tepla a případně plynu obnovitelného původu.

Schválením Klimatického plánu do roku 2030 si Praha už v květnu vytyčila ambiciózní cíl pokrýt přes 20 tisíc budov střešními slunečními elektrárnami, případně kogeneračními jednotkami na biometan. Společenství obnovitelné energie se primárně zaměří na městské budovy, kterých je kolem 7 tisíc včetně více než tisícovky školních objektů nebo několika stovek domů pro sociální zařízení.

Organizace by ale také měla radit fyzickým osobám i firmám, které se budou chtít projektu zúčastnit.

Metro Nádraží Holešovice.
Okolí stanice metra Nádraží Holešovice projde proměnou

„Jednoduše řečeno, chceme na střechách městských budov, jako jsou školy, úřady nebo domovy sociálních služeb, vybudovat a provozovat pražskou sluneční elektrárnu, která bude dodávat Pražanům zelenou elektřinu, na jejíž cenu nebude takový tlak jako v případě elektřiny z uhlí,“ uvedl Petr Hlubuček (Spojené síly/STAN), náměstek primátora pro životní prostředí. „Tato elektřina nebude navíc zatížena distribučními poplatky, které dnes činí přibližně třicet procent ceny, kterou Pražané za energie platí,“ upozornil.

Z řad opozičních zastupitelů zazněly k novince výhrady. Podle exministra financí Ivana Pilného (za ANO) se Praha vydává „socialistickou cestou“, která navíc může narazit na legislativní problémy kvůli pravidlům o provozování slunečních elektráren. Zdeněk Zajíček (ODS) zase zapochyboval, jestli je nutné kvůli projektu zakládat a financovat novou organizaci. „Přijde mi to předčasné a nezodpovědné. To Společenství obnovitelné energie navíc na rozdíl od takové Pražské plynárenské nebude mít žádný kapitál na případné pokuty a podobně,“ poznamenal.

Obecní dům u metra Hradčanská.
Praha 6 opravila dům na Hradčanské, práce se protáhly o rok a půl

Podle Hlubučka ale městské „akciovky“ nemohou využívat „in-house výjimku“ pro provoz elektráren na městském majetku. Tato výjimka dává možnost uzavírat s městskými organizacemi smlouvy bez nutnosti organizovat soutěže. „Hlavní důvod pro vytvoření příspěvkové organizace je ale ten, že pro dotační tituly musí zůstat dodávka elektřiny neziskovou činností. V opačném případě by výše podpory na instalace s dotací byla významně nižší, tedy v neprospěch města,“ řekl.

Pro letošní rok poskytlo město na provoz společenství 5 milionů korun. V příštích letech mají většinu rozpočtu, který se bude navyšovat, pokrýt právě dotace od státu a EU.