Dvouslovné názvy byly příliš dlouhé a tramvajenka neprošla kvůli tomu, že karta neslouží pouze pro jízdu tramvají. Primátorka novinářům rozdala funkční karty, které jsou zelené s bílofialovými motivy.

Nové karty bude magistrát vydávat ve Škodově paláci, na rohu Jungmannovy a Charvátovy ulice, kde dříve vydával řidičské průkazy.

„Náklady se nevyšplhaly ani na dva miliony korun – karta opencard stála 1,7 miliardy, to je důvod, proč jsme se rozhodli pro nový systém. Nikdo nás nemůže vydírat a se systémem si můžeme dělat, co chceme," řekla Krnáčová.

Vedení města podle primátorčina poradce Marka Prchala vyhodnotilo na 5727 zmínek o názvu karty na internetu. „Monitorovali jsme všechny sítě, a přestože vznikly skupiny proti Lítačce, víc lidí se přiklonilo k názvu Lítačka," řekl Prchal.

Podle něj s názvem Lítačka souhlasilo 52,7 procenta lidí. Při průzkumu město analyzovalo i facebookové profily takzvaných influencerů, tedy lidí, kteří mají svými příspěvky vliv na větší množství uživatelů.

Dva typy Lítačky

Praha pak bude vydávat o jeden typ Lítačky méně, než kolik vydává opencard. Lidé si budou moci pořídit pouze anonymní Lítačku nebo kartu na jméno s registrací osobních údajů u dopravního podniku (DPP). Karta na jméno bez registrace údajů k dispozici nebude.

„Oproti dřívějšímu systému ten nový zjednodušuje," řekl šéf městské firmy Operátor ICT Václav Strnad. Cena kuponu na anonymní Lítačce zůstane stejně jako v případě anonymní opencard vyšší, cestující zaplatí měsíčně o stokorunu více, 670 korun.

Oproti opencard ubude jedna z jejích funkcí – možnost zaplatit kartou parkovné v automatech v modrých zónách. Možný tak nebude ani převod peněz z opencard na Lítačku. Pokud lidé mají na opencard peníze, město jim je vyplatí.

Kmen uživatelů

Při zařizování si Lítačky s sebou nebudou muset Pražané nosit fotografii ani nebudou muset vyplňovat žádný formulář. To však platí pouze pro ty, kteří při pořizování opencard souhlasili s archivací osobních údajů. „Takzvaný kmen uživatelů patří městu, takže jej pouze využijeme v projektu Lítačky," řekl Strnad.

Pokud bude chtít některý z cestujících vyměnit opencard za Lítačku ještě před vypršením opencard, zaplatí poplatek 100 korun. Výměna po skončení platnosti bude zdarma. „My se nyní ještě musíme rovněž připravit na nápor, který nastane po prázdninách, kdy končí platnost opencard, a nám přijde na 200 tisíc lidí pro novou kartu," řekl Strnad.

Projekt Lítačky primátorka představila v lednu. Kartu opencard vlastní nyní asi 1,2 milionu lidí a Prahu vyšla na asi 1,7 miliardy korun. Projekt vznikl v éře bývalého primátora Pavla Béma.

Čtěte také: Praha žehlí vztahy s majitelem Opencard. Kvůli nové Lítačce