„Podnikatelský plán se dělí do víc aktivit, není to jen příprava obědů na místě. Zahrnuje i catering dvakrát týdně. Díky profesionální kuchyni se mu budeme moci věnovat víc. V neposlední řadě chceme také zpracovávat ovoce a zeleninu od lokálních pěstitelů či zbylou z obchodů. Vyrábět budeme třeba marmelády," popsala Vrbová. Podle ní by se časem mohly obědy z kuchyně ve smíchovské Brožíkově ulici dovážet i do několika firem. Kuchařky bez domova budou svá jídla dál nabízet na farmářských trzích a náplavce.

Čtěte také: Na náplavce plánují hotel či byty. Vykoupí město pozemek?

Bistro bude fungovat jako sociální podnik

Organizace Jako doma vznikla v roce 2012. Zaměřila se na ženy bez domova. Nebere je jako klientky, kterým by nabízela služby, ale jako partnerky. Projekt Kuchařky bez domova zahájila v létě 2013. Vaření pomáhá ženám bez stálého bydlení odrazit se ode dna a vrátit se do běžného života, přes připravené pokrmy se organizace snaží také měnit pohled na lidi v tísni.

Bistro bude fungovat jako sociální podnik. Zaměstnání v něm má hlavní kuchařka, provozní, cateringová síla a barmanka. „Chtěli jsme nabídnout důstojný plat, byť podle představ by mohl být lepší. Při rozjezdu je to 15 tisíc korun čistého," upřesnila Vrbová.

Čtěte také: Na náplavce plánují hotel či byty. Vykoupí město pozemek?

Kuchařky připravují jen veganské jídlo 

Podle ní ale kuchařkám bez domova z vydělaných peněz zůstane jen minimum, většinu jich totiž použijí na oddlužení. Brigádnice mají po nástupu 75 korun na hodinu, po půl roce se jim odměna zvedá.

Kuchařky bez domova připravují jen veganské jídlo, které mohou jíst lidé s různými stravovacími omezeními. Z místních a sezonních surovin ženy dělají třeba zeleninové burgery, polévky, kuskusy, pomazánky, cukroví i vlastní limonády. Na menu je mimo jiné mrkvová polévka se zázvorem, cizrna na paprice s rýží, slaný závin se zelím, bramborový salát s tofu či perník. „Budeme zpracovávat i zeleninu, kterou kvůli vzhledu obchody neprodávají," podotkla jedna z Kuchařek bez domova Eva Kundrátová.

Organizace dostala prostory od Prahy 5 za symbolickou korunu 

Otevřeno bude v pracovní dny od 11.00 do 18.00. Obědy bude bistro nabízet do 15.00. Zpočátku jich bude připravovat asi 40 denně. Stát by měly 75 korun. Polévka s pečivem bude za 30 korun. „Proti běžným restauracím a kavárnám nabízíme jídlo za cenu, která je dostupná i lidem, kteří si návštěvu běžných restaurací nemohou dovolit, zvlášť těch zaměřených na zdravou a rostlinnou stravu," dodala Kundrátová.

Prostory organizace Jako doma dostala od Prahy 5 do pronájmu za symbolickou korunu, sama je zrekonstruovala a vybavila. Vyšlo ji to asi na tři miliony. Peníze pocházejí z darů, od nadací i z fondů EU. Interiér jídelny a zařízení je z recyklovaných materiálů. Třeba skleničky se vyráběly z použitých lahví. K šetrnému chování personál vyzývá i zákazníky a zákaznice. Prosí je, aby si s sebou nosili vlastní plastové krabičky či jiné nádoby, pokud budou chtít jídlo zabalit s sebou. Prostor jídelny chce organizace využít také k promítání, přednáškám a debatám o sociálních tématech.