„Máme největší členskou základnu. V Praze je šestačtyřicet atletických oddílů a tomuto sportu se věnují tisíce dětí. Mrzí nás, že nemůžeme přijímat další mladé zájemce, protože na to není kapacita,“ řekl Varhaník po podpisu memoranda. Podle předsedy atletického svazu nafukovací hala na Strahově a areál ministerstva vnitra ve Stromovce - tedy jediné dvě celoročně využívané haly - nestačí potřebám vrcholového ani výkonnostního sporu.

Oběti vlastního úspěchu

„Věříme, že se nám podaří vybudovat halu, která bude sloužit nejen vrcholovým atletům, ale i těm začínajícím, aby nemuseli být omezováni. Jsem přesvědčen o tom, že se jedná o krok, který našemu sportu výrazně pomůže,“ dodal Varhaník a postěžoval si, že je hodně frustrující, když jednotlivé atletické oddíly vybírají, koho do haly pustí a koho ne. „Když uděláme nábor, tak jsme bohužel v situaci, kdy jsme oběti vlastního úspěchu a děti odmítáme. Což mě moc mrzí,“ uvedl sportovní funkcionář v rozhovoru pro Blesk.cz.

Stavba nafukovací haly. Ilustrační foto.
Atletická hala na Strahově je opravená, město přispělo 10 milionů

Krnáčová v oficiální tiskové zprávě uvedla, že Praha se chce „zásadním způsobem podílet na vylepšení (sportovní) infrastruktury, která byla v minulosti z různých důvodů zanedbávána.“ Na druhou stranu někteří lidé jízlivě poznamenávají, že v hnutí ANO jsou podobné sliby, potažmo memoranda oblíbené.

Šéf a předseda vlády Andrej Babiš třeba slíbil rychlobruslařský ovál pro Martinu Sáblíkovou, po jarním titulu gratuloval hokejové Kometě tak, že postaví za Lužánkami novou arénu. Stavbu za více než miliardu v Brně, kde je primátorem za ANO Petr Vokřál, tento týden schválili zastupitelé a prošlo rovněž memorandum o výstavbě nového velodromu pro dráhovou cyklistiku v Komárově.

Hala v Krči u metra D

V pražské O2 areně vrcholily v pondělí 2. března 2015 přípravy na halové mistrovství Evropy v atletice.
V O2 areně je všechno připraveno na halové mistrovství Evropy v atletice

„Momentálně se musíme zaměřit na vytipování prostoru, kde bude nová hala stát a připravit samotný projekt a způsob, jakým bude financován,“ nastínila další kroky v Praze končící primátorka Krnáčová. Podle magistrátu je jednou z lokalit pro stavbu krytého atletického stadionu území Prahy 4 v Krči (kudy by mělo vést v budoucnu metro D) nebo na Chodově. Varhaník tvrdí, že tato místa by byla ideální.

Krnáčová pro Blesk.cz upřesnila, že projekt se chystal už tři roky a na samotné realizaci by se mělo podílet také ministerstvo školství. Krnáčová odhaduje, že nová atletická hala v Praze může vzninkout kvůli současnému stavebnímu zákonu až za deset let. „Pevně věřím, že se změní stavební zákon, protože je v současné době naprosto retardovaný,“ prohlásila pražská primátorka.

Libor Varhaník.
Libor Varhaník: Jsme na křižovatce, ale k revoluci není důvod. Alespoň u nás ne